Monitorul Cartierelor
33 de proiecte, un singur câștigător. Cum va arăta Liceul „Lucian Blaga” după modernizare
Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a lansat un concurs internațional de soluții pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”. Nu mai puțin de 33 de proiecte au fost depuse.
Liceul Lucian Blaga. Foto Google Maps
Primăria Cluj-Napoca, împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) și cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania, anunță jurizarea proiectelor depuse în cadrul concursului internațional de soluții „Liceul Lucian Blaga”. Cele 33 de proiecte înscrise în concurs au fost jurizate în acest weekend. Firma câștigătoare va primi contractul de proiectare în valoare de 3,56 milioane de lei.
Anunțarea rezultatelor concursului va avea loc luni, 6 martie, la Casino – Centrul de Cultură urbană.
Concursul de soluții are ca scop selectarea celei mai bune soluții pentru modernizarea și extinderea Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, pentru atribuirea contractului de proiectare.
Acesta este cel de-al doilea concurs de soluții organizat pentru o instituție de învățământ din municipiu, după cel derulat pentru Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”.
Premii acordate:
- PremiuI I: valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 3.564.809 lei fără TVA
- Premiul II: 75.000 lei TVA inclus
- Premiul III: 40.000 lei TVA inclus
Din juriul concursului au făcut parte arhitecții Michál Cohen (UK), Anca Mihalache (UK), Tamás Fialovszky (HU), Daniel Tellman (RO), Vera Marin (RO), Irina Tulbure (RO) și Eleonora Dulău (RO) – reprezentant al Filialei Teritoriale Transilvania a Ordinul Arhitecților din România (OAR).
Eficientizare energetică, accent pe spațiile verzi și creșterea siguranței elevilor
Municipalitatea dorește rezolvarea a cât mai multe din lipsurile și problemele cu care se confruntă în prezent atât clădirile, cât și instituția Liceului „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, dar și spațiul urban adiacent.
Prin realizarea acestei investiții, Primăria își propune să oprească abandonul școlar de către elevi, să crească eficiența energetică a clădirii, dar și calitatea mediului urban.
„Ca atare, se urmărește obținerea unei soluții optime, cu un buget de investiție mediu, care să propună o foarte bună gestionare a lucrărilor de construcții necesare atingerii obiectivelor, respectând normele și standardele din domeniul construcțiilor școlare și, în același timp, a funcțiunilor conexe și reglementările urbanistice ale zonei. Scopul concursului este găsirea echilibrului optim între modernizarea funcțională a clădirilor școlii, integrarea în sit a extinderilor, aspectul arhitectural, soluțiile tehnice, soluțiile economice, soluțiile funcționale pentru extinderea liceului în aria de concurs și transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban vibrant, de bună calitate. Obiectivele propriu-zise ale proiectului se referă la completarea și reorganizarea ansamblului educațional în vederea maximizării suprafețelor folosite pentru școală și adaptării spațiilor acesteia la principiile educaționale ale secolului nostru, precum și la exigențele de eficientizare energetică, integrarea în zona a clădirilor existente și adecvarea noilor intervenții, amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediului, amenajarea spațiului urban adiacent liceului în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acestuia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători și generând o infrastructură de calitate prin integrarea principiilor walkable și smart city”, arată arhitecții.
Va fi modernizată și zona adiacentă liceului
Prin realizarea acestei investiții, Primăria își propune să oprească abandonul școlar de către elevi, să crească eficiența energetică a clădirii, dar și calitatea mediului urban. De asemenea, proiectul vizeaza reabilitarea infrastructurii publice a municipiului prin modernizarea străzilor adiacente liceului, respectiv, amenajarea inovativă a acestora, inclusiv prin crearea de noi locuri de parcare, fapt ce va duce la creșterea atractivității și calității mediului urban.
În anul școlar 2021-2022, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” avea un număr de 980 elevi organizați în 2 clase zero cu afterschool, 11 clase primare, 8 clase gimnaziale și 12 clase liceale, iar conducerea preconizează că în 5-10 ani va crește la peste 1.000 de elevi.
Mai multe școli din municipiu sunt „ținta” unor investiții
Fostul director de dezvoltare a Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpeanu, în prezent secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, a anunțat că în următorii ani se vor pregăti mai multe concursuri internaționale pentru cel puțin încă 10 școli din Cluj-Napoca, pentru a fi modernizate.
Amintim că, în 2021, adminsitrația locală a desfășurat un concurs de soluții pentru a găsi un proiectant pentru modernizarea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” și a zonei adiacente. Câștigătorul concursului de soluții pentru modernizarea Liceului „Nicolae Bălceascu” a fost proiectul propus de SQM Arhitecture în asociere cu Filip S Concept și Hab Pro Creativ. Echipa a câștigat în noiembrie 2021 contractul de proiectare de peste 2,4 milioane lei, proiectul fiind selectat dintr-un total de 26 de propuneri care s-au înscris în competiție.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: