Actualitate

Mitropolitul Bartolomeu, în urmă cu 16 ani: Sărbătorirea Paștelui Ortodox odată cu cel Catolic „nu e un obstacol de netrecut”

În urmă cu 16 ani, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, pleda pentru unificarea Paștelului Ortodox cu cel Catolic: „Învierea Domnului să fie prăznuită de toți creștinii la aceeași dată”.

Bartolomeu Anania, sursă foto arhivă monitorulcj.ro Bartolomeu Anania, sursă foto arhivă monitorulcj.ro

 

Într-o declarație cu ocazia Sărbătorilor Pascale, în aprilie 2007, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu, Anania susținea că „tema unificării datei pascale nu reprezintă un obstacol de netrecut”.


CITEȘTE ȘI: Celebrarea Paştelui odată cu catolicii şi protestanţii. Declarație controversată: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Îi compătimesc

În anul acesta (2007 – n.r) creștinii de pretutindeni trăiesc bucuria de a sărbători Învierea Domnului în aceeași zi. Dacă ceea ce ar trebui să fie normal provoacă bucurie, deci o excepție de la regulă, înseamnă că regula în sine, adică practica generală, reprezintă o anormalitate.

Nu-mi propun să analizez mecanismele istorice care au dus la dezbinarea creștinilor pe tema calendarului. Amintesc doar că Biserica a stabilit o regulă încă în secolul al IV-lea, prin Sinodul Ecumenic de la Niceea, care o hotărât în unanimitate ca Paștile să fie sărbătorite în prima Duminică de după luna plină care-i urmeaza echinocțiului de primăvară. Așadar, punctul fix era echinocțiul, iar calcularea acestuia i-a fost încredințată Bisericii din Alexandria, Egiptul fiind pe atunci patria astronomiei”, arăta Mitropolitul Clujului.


IPS Bartolomeu Anania mai spunea că punerea în practică a unificării datei Pascale „cer timp și răbdare”.

„Știința astrelor însă a evoluat în timp, noile descoperiri au provocat calcule noi, în 1924 a fost adoptat calendarul gregorian, dar numai de către o parte din țările creștine, pe când celelalte au rămas la cel iulian, și așa se face că tot mai des circulă întrebarea: De ce nu hotărâsc Bisericile ca Învierea Domnului să fie prăznuită de toți creștinii la aceeași dată? Oare nu ar trebui să se ajungă la o înțelegere, cu atât mai mult cu cât data Paștilor nu este o problemă de dogmă, ci doar una de practică liturgică?


Doresc să informez opinia publică de la noi că tema unificării datei pascale se află pe agenda Consiliului Ecumenic al Bisericilor, că ea nu reprezintă un obstacol de netrecut, ca, prin urmare, se poate ajunge la un consens, dar că, asemenea tuturor problemelor de această natură, rezolvarea și punerea ei în practică cer timp și răbdare. Nu va fi suficientă o simplă hotărâre de la centru, fie ea și unanimă. E absolut necesar ca ea să fie omologată de către clerul și credincioșii tuturor Bisericilor. Să nu uităm că de-a lungul secolelor s-au creat tradiții adânc înrădăcinate în conștiința și practica populară și că alinierea lor la actualitate nu se face cu usurință. Noi, românii, avem exemplul din 1924 când reforma calendarului a fost hotărâtă de sus, fără o prealabilă pregătire a poporului, ceea ce a provocat rezistența stiliștilor din Moldova și constituirea lor într-o unitate disidentă care dăinuie și astăzi”, a fost mesajul de la acea dată a Mitropolitului Clujului.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română, au cerut ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții. Papahagi a spus că actualala decalare e o problemă pentru românii din diasporă, care nu pot beneficia de zilele libere acordate de paștele catolic.


Cine a fost IPS Bartolomeu Anania

IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului s-a născut pe 18 martie 1921 în localitatea Glavile, județul Vâlcea. 

În anul 1958 este condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinei sociale”; închis la Securitate, Jilava, Pitești și Aiud; eliberat după șase ani și două luni, în 1964, prin decret general de grațiere.


Pe 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. În urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4 noiembrie 2005 de înființare a unei Mitropolii la Cluj, inițiativă validată de Adunarea Națională Bisericească la 1 martie 2006, Bartolomeu Anania este instalat pe 25 martie Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, de către Patriarhul Teoctist al României.

A trecut la cele veșnice pe 31 ianuarie 2011.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE. Petiții pentru ca strada Radu Gyr să rămână cu această denumire. "Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost coleg de pătimire cu Poetul Închisorilor". Reacția primarului Boc

Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania vor avea statui în oraş. Cine le realizează şi unde vor fi amplasate

Cvartetul Transilvan va susţine un concert în memoria Mitropolitului Bartolomeu Anania

Ultimele Stiri
abonare newsletter