Actualitate
CSM vrea o etapizare a creșterii vârstei de pensionare pentru magistrați, dar susține reglementarea unui nivel maxim al pensiei, care să nu depășească salariul în plată
Reforma sistemului de pensii, contestată de magistrați, trebuie să prevadă o „perioadă de tranziție” pentru creșterea vârstei de pensionare, arată Consiliul Superior al Magistraturii.
CSM cere predictibilitate pentru magistrați/Foto: Consiliul Superior al Magistraturii Facebook.com
Marți, în contextul grevei anunțate de magistrați și a suspendării activității instanțelor, inclusiv la Curtea de Apel Cluj, Consiliul Superior al Magistraturii califica modificarea legii pensiilor de serviciu ca fiind de o „gravitate deosebită” ce „lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor”.
CSM și-a nuanțat poziția în privința reformei sistemului de pensii și semnalează, miercuri, necesitatea unei perioade de „tranziție” pentru creșterea vârstei de pensionare în cazul magistraților.
CSM cere predictibilitate pentru magistrați
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunță că este de acord ca pensia să nu depăşească salariul, precum şi cu condiţia de vechime de 20 de ani în profesia de magistrat, dar cere predictibilitate.
„Sistemul judiciar este de acord ca soluția legislativă propusă să reglementeze un nivel maxim al pensiei, care să nu depășească salariul în plată al unui magistrat în activitate.
De asemenea, sistemul judiciar apreciază că este necesar să se stabilească o vechime în magistratură de minimum 25 de ani pentru pensia de serviciu, din care în mod obligatoriu 20 de ani în funcția de judecător sau procuror.
CITEȘTE ȘI:
Cristi Danileț, despre greva magistraților pentru pensii speciale: „Adevărata presiune s-ar putea pune nu prin oprirea activității, ci prin grăbirea proceselor”
Suntem de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, dar precizăm că este necesară o perioadă de tranziție pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniștilor din sistemul judiciar, care și-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit. Prin urmare, este necesar ca dispozițiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creșterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situații discriminatorii între profesioniștii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită”, informează, miercuri, CSM prin intermediul unui comunicat.
Magistrații de la mai multe instanțe, inclusiv Curtea de Apel Cluj, au decis suspendarea activității, începând de miercuri, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu, fiind judecate doar cauzele urgente.
În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei, în timp ce cea a pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. În acest interval de timp, numărul magistraților cu pensie specială a crescut cu 390. Numărul pensionarilor obișnuiți a scăzut cu 4.707, arată date obținute de DeFapt.ro.
Zeci de magistrați s-au pensionat, din toamna anului trecut și până în prezent, în contextul dezbaterilor din spaţiul public privind desfiinţarea pensiilor speciale, de care beneficiază şi magistraţii.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: