Actualitate

Val de căldură extremă în Europa! Măsuri de protecție și puncte de ajutor în caz de caniculă, la Cluj

Primul val de căldură al verii a adus temperaturi de peste 44 de grade, în Spania. Temperaturi caniculare sunt așteptate în perioada următoare și în România.

Măsuri de protecție și puncte de ajutor în caz de caniculă, la Cluj. FOTO: Facebook/ Emil Boc Măsuri de protecție și puncte de ajutor în caz de caniculă, la Cluj. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Spania se confruntă deja cu primul val de căldură din această vară, temperaturile depășind luni 44 de grade în sudul țării, potrivit agenției meteorologice (Aemet), care a plasat mai multe regiuni în stare de alertă, scrie Hotnews, citând AFP.

 


Deși până acum, temperaturile au fost mai mult sub media obișnuită pentru această perioadă, și în România - și mai specific la Cluj - sunt așteptate în perioada următoare temperaturi caniculare ce vor creea un disconfort fizic accentuat.

Astfel, Instituția Prefectului Cluj a formulat o serie de recomandări pentru clujeni, astfel încăt să fie protejați de eventuale pericole asociate cu condițiile meteo extreme.


„Ţinând seama de prognoza meteorologică prin care în perioada următoare se preconizează temperaturi deosebit de ridicate și de necesitatea asigurării măsurilor de competență pentru prevenirea și gestionarea posibilelor situații de urgență ce se pot produce, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat în cursul zilei de luni măsuri și acțiuni specifice sezonului cald”, a transmis Instituția Prefectului Cluj.

Recomandările specialiștilor:


  • deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);
  • evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
  • purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
  • consumați 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc. mușețel, urzici);
  • mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
  • evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai negru sau verde, cola), zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
  • evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
  • nu consumați alcool - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
  • mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesând-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
  • nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
  • cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră!
  • persoanele care suferă de diferite afecțiunii își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului; este util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
  • pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmului activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

De asemenea, Prefectura Cluj a publicat o listă cu toate punctele de ajutor din județ, unde cetățenii se pot adăposti de căldură, pot bea un pahar cu apă și pot cere părerea specialistului, în caz că se simt rău. Lista poate fi consultată AICI.

Planuri anti-căldură, activate în Spania

Valul de căldură, care a început duminică, a ridicat mercurul în termometre la peste 38 de grade la Madrid și la 44,4 grade la El Granado, în Andaluzia (sud-vest), potrivit Aemet. Duminică, mercurul ajunsese deja la 43,8 grade în această localitate situată în apropiere de granița cu Portugalia, potrivit agenției meteorologice, care se așteaptă ca temperaturile să revină la niveluri mai suportabile până la mijlocul săptămânii.


Temperaturile galopante au determinat autoritățile să activeze planurile anti-căldură, care determină diferitele niveluri de risc pentru populație și le permit să adapteze orele de școală și de lucru în aer liber. În 2022, mai mulți muncitori au murit la locul de muncă în Spania din cauza temperaturilor extreme. Aceste decese au determinat autoritățile să intensifice măsurile de protecție.

Atenţionare de călătorie transmisă de MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Spania, Comunitatea Autonomă Andaluzia şi Comunitatea Autonomă Extremadura, că Agenţia Meteorologică spaniolă a emis coduri roşu şi portocaliu de caniculă, pentru perioada 26 - 28 iunie 2023.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://www.meteoalarm.org, http://sevilla.mae.ro/contact, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Caniculă și disconfort ridicat în toată țara. Cum va fi vremea în Cluj-Napoca?

Ultimele Stiri
abonare newsletter