Actualitate
Canicula topește România. Încă o zi cu temperaturi extreme la Cluj
Încă o zi cu temperaturi extreme în România. Clujul se află sub Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat.
Vreme caniculară în România/Foto: monitorulcj.ro
Luni, 28 august, maxima zilei va indica 37 de grade Celsius. Valul de căldură continuă și la început de săptămână, iar disconfortul termic va fi mai ridicat în estul Transilvaniei, în Dobrogea și în nordul Munteniei și al Olteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade, iar minima va fi între 17 și 21 de grade.
Meteorologii au prelungit Codul portocaliu de caniculă, inclusiv pentru ziua de luni, iar printre zonele vizate se află și județul Cluj.
În cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Astfel, în Cluj, temperaturile maxime vor indica 36 de grade Celsius pe timpul zilei și 16 grade Celsius pe timpul serii.
Marți, 29 august, temperaturile vor scădea ușor în Cluj, astfe că maxima zilei va indica 32 de grade Celsius.
Măsuri recomandate pe timp de caniculă:
să evităm ieșirea din locuință precum și deplasările inutile în perioadele cu temperaturi ridicate
să consumăm zilnic min. 2 litri de lichide - apă plată, ceai sau sucuri naturale
să evităm consumul băuturilor alcoolice, îndeosebi a celor spirtoase
persoanelor vârstnice li se recomandă să rămână în încăperi răcoroase și să evite ieșirile în oraș între orele 11:00-16:00
persoanele vârstnice, bolnave sau cu dizabilități care locuiesc singure vor fi vizitate cel puțin odată sau de două ori pe zi de către aparținători
pentru prevenirea insolațiilor se impune supravegherea copiilor, evitându-se locurile de joacă expuse direct radiațiilor solare
se recomandă ca îmbrăcămintea să fie cât mai lejeră, din țesătură de bumbac, deschisă la culoare
în scopul prevenirii aparițiilor focarelor de incendii este necesară verificarea și deschiderea luminatoarelor din podurile locuințelor
se interzice arderea necontrolată a resturilor vegetale și a miriștilor, precum și utilizarea focului deschis la distanțe mai mici de 40 metri față de locurile cu pericol de explozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.)
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: