Sănătate
Șocant. Creierul tău se autodistruge în timp ce ești treaz!
Lipsa cronică de somn poate determina creierul să înceapă un proces de „autoconsum", arată un studiu publicat în revista științifică Journal of Neuroscience.

Cercetarea a analizat ce se întâmplă cu celulele cerebrale atunci când organismul este privat de somn pentru perioade îndelungate.
Pentru a-și testa teoria, cercetătorii au studiat creierul șoarecilor în trei condiții diferite: un grup de rozătoare care a dormit normal, un alt grup ținut treaz cu 8 ore mai mult decât în mod obișnuit și un al treilea grup care nu a dormit timp de 5 zile consecutive - o situație care imită lipsa cronică de somn la oameni.
ALERTĂ pentru cei care dorm puțin
Oamenii de știință au observat în special celulele responsabile de menținerea unui mediu sănătos pentru neuroni. Dintre acestea, astrocitele au rolul de a „tăia" sinapsele (conexiunile dintre neuroni) care nu mai sunt necesare, remodelând astfel rețeaua neuronală. De asemenea, celulele microgliale se ocupă cu identificarea și neutralizarea neuronilor deteriorați, a plăcilor și a agenților infecțioși.
Rezultatele au fost surprinzătoare.
CITEȘTE ȘI:
Secretul unui somn perfect. Câte ore este recomandat să dormi?
La șoarecii care au dormit normal, astrocitele erau active în aproximativ 6% din sinapse. La cei privați de 8 ore de somn, aceste celule erau active în 8% din sinapse. Însă la grupul cu lipsă cronică de somn, astrocitele erau active în 13,5% din sinapse, „devorând" efectiv porțiuni din conexiunile neuronale.
Nopțile pierdute ne costă scump. Cum ne distrugem creierul în timp ce nu dormim?
Acest proces ar putea avea și un aspect pozitiv, deoarece remodelarea circuitelor uzate și eliminarea celor inutile poate ajuta la protejarea conexiunilor sănătoase. Totuși, cercetătorii au observat că și celulele microgliale erau mult mai active în cazul lipsei de somn, ceea ce ridică semne de întrebare serioase.
Activitatea excesivă a celulelor microgliale a fost observată anterior în boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer. Această descoperire ar putea explica de ce persoanele care suferă cronic de lipsă de somn par să fie mai predispuse la dezvoltarea unor forme de demență.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: