Actualitate
Autoritățile caută sursa mirosului insuportabil din Cluj. Care sunt rezultatele testelor făcute de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj?
După o săptămână și jumătate, autoritățile clujene încă sunt în căutarea sursei mirosullui insuportabil din Cluj.
Găinațul din Aiton de la care ar fi putut porni mirosul din Cluj / Foto: monitorulcj.ro
Prefectura Cluj a transmis un comunicat de presă referitor la rezultatele analizelor efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj. Până acum, instituția a transmis că la CMID și Aiton „nu au ieșit în evidență depășiri ale concentrației maxim admise pentru probele de scurtă durată la amoniac”.
Însă, la ferma din Aiton „s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac”. În continuarea, autoritățile nu au transmis o concluzie clară și verifică situațiile de la CMID și Aiton:
„Urmare a situației de disconfort olfactiv reclamat de către cetățenii municipiului Cluj-Napoca, începând cu data de 28 august și a verificărilor efectuate atât la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), cât și la Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, sâmbătă 2 septembrie, la recomandarea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului și acelorlalți reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniu, s-a solicitat un autolaborator al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) în vederea analizării calității aerului. La primele determinări efectuate la depozitul de dejecții Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la terenul agricol de lângă ferma vegetală și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu au ieșit în evidență depășiri ale concentrației maxim admise pentru probele de scurtă durată la amoniac.
În urma analizării probelor prelevate de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Cluj prin echipamentele tehnice aflate în dotare, din data de 04.09.2023, din Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la limita de incintă, unde s-a amplasat un punct de prelevare pentru determinarea nivelurilor de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), prin analiză de durată lungă (24h), s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac (0.14 mg/m3 față de 0.1 mg/m3).
În prezent continuă procesul de monitorizare, atât la Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, cât și la CMID, iar începând de astăzi, cu ajutorul autolaboratorului se vor monitoriza oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10 și în completare, cu ajutorul raportării administrației meteo se va putea măsura direcția și viteza vântului, presiunea și temperatura aerului, umiditatea și radiația solară. Urmare a tuturor analizelor și verificărilor, instituțiile care au responsabilități în domeniu vor stabili măsurile legale”, a transmis Prefectura Cluj.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: