Actualitate

Echinocţiul de toamnă 2023. Se apropie toamna astronomică. Tradiții, obiceiuri și ce nu este bine să faci

Echinocțiul de toamnă al anului 2023 marchează debutul toamnei din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstițiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

Plimbare în parc într-o zi de tomană. Foto: Pixabay Plimbare în parc într-o zi de tomană. Foto: Pixabay

 

 


Anul acesta, echinocțiul de toamnă are loc pe data de 23 septembrie, la ora 09:50, potrivit astro-urseanu.ro

 


„Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pășim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. 

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și «punct autumnal», se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. 


Aflându-se deci, la această dată, în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară. 

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii. La latitudinile țării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.  Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă”, mai scrie astro-urseanu.ro. 


Echinocțiul de toamnă 2023. Tradiții și obiceiuri la români

Tradiția populară spune că, după cum va fi vremea în ziua echinocțiului, așa va fi și anul următor. 

  • Mai mult decât atât, se spune că dacă dimineața de 23 septembrie este ploioasă, primăvara va fi ploioasă, în timp ce soarele la amiază înseamnă un an bun.
  • Se obișnuiește ca în această zi de echinocțiu de toamnă să se bată nucile și să se scuture merele și gutuile.
  • Tot tradiția populară ne mai spune că, în această zi florile sunt supărate și plâng, iar ca să rămână frumoase și sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfințit.
  • Este bine ca în ziua echinocțiului gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși.
  • Din bătrâni se spune că, cei care au copii, nu au voie să-i certe, pentru că aceștia vor avea impresia toată viața că au puțin de cules.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Echinocțiul de toamnă 2022. Momentul în care ziua este egală cu noaptea

Echinocțiul de toamnă 2021. Începe TOAMNA astronomică

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ 2020. Ziua și noaptea sunt egale astăzi, 22 septembrie

abonare newsletter