Actualitate

Anul 2025, dedicat Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Cardinalul Iuliu Hossu

Iuliu Hossu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, va fi omagiat prin instituirea anului 2025 drept „Anul Cardinal Iuliu Hossu”.

Cardinalul Iuliu Hossu/Foto: Fericitul Cardinal dr. Iuliu Hossu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla Facebook.com Cardinalul Iuliu Hossu/Foto: Fericitul Cardinal dr. Iuliu Hossu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla Facebook.com

 

 


În ianuarie 2023 s-au împlinit 138 de ani de la nașterea lui Iuliu Hossu, unul din cei mai importanți fruntași români prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

 

„Un act de reparație morală”

Senatul României a adoptat, marţi, propunerea legislativă privind instituirea anului 2025 ca „Anul Cardinal Iuliu Hossu” pentru celebrarea acestei personalităţi.


Astfel, potrivit proiectului, în 2025 se vor organiza evenimente culturale, diplomatice, artistice sau educaţionale dedicate lui Iuliu Hossu.

„Se instituie anul 2025 că «Anul Cardinal Iuliu Hossu» pentru celebrarea vieţii, operei, personalităţii, martiriului, rolului determinat în realizarea Marii Uniri şi a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului ale episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică cardinalului, senatorului de drept în Parlamentul României, membrului de onoare al Academiei Române şi deţinutului politic Iuliu Hossu”, se arată în proiectul de lege.


De altfel, în expunerea de motive se arată că instituirea Anului „Cardinal Iuliu Hossu” reprezintă „un act de reparaţie morală şi un gest simbolic cu o puternică încărcătură morală ce va transmite un mesaj puternic tuturor partenerilor de dialog ai României şi va consolida prestigiul ţării noastre în plan internaţional”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.


Episcopi martiri, beatificați de Papa Francisc

Șapte episcopi greco-catolici martiri au fost beatificați de Papa Francisc, în iunie 2019.

Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu au fost martirii beatificați la ceremoniile oficiate de Papa Francisc la Blaj.


CITEȘTE ȘI:
Cei şapte episcopi greco-catolici martiri, printre care și Iuliu Hossu, au fost beatificaţi

Fericitul Iuliu Hossu (30 ianuarie 1885 – 28 mai 1970)

Unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu s-a născut la 30 ianuarie 1885, în comuna Milaşu Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud. 

După studii gimnaziale la Reghin, Târgu Mureş şi Blaj (1896-1904), a efectuat studii teologice la Roma (1904-1910), unde a obţinut doctoratul în filosofie (1906) şi teologie (1910).

În martie 1910, în ultimul an de studii, a fost hirotonit preot.

Reîntors în ţară, a activat la Lugoj, ca protocolist, arhivar, bibliotecar, profesor la Seminarul Teologic din Lugoj (1913-1914), vicar şi secretar episcopesc. În 1914, la izbucnirea Primului Război Mondial, a fost trimis pe front ca preot militar, în cadrul armatei austro-ungare.

A fost numit episcop în scaunul Episcopiei de Gherla, la 3 martie 1917. Între 1930-1948 a fost episcop de Cluj-Gherla.

La 1 decembrie 1918, în cadrul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, a fost cel care a dat citire „Declaraţiei de Unire”.

A fost arestat la 28 octombrie 1948 şi timp de 20 de ani, a trecut prin diverse închisori şi locuri de domiciliu obligatorii. Între 25 mai 1950 şi 4 ianuarie 1955 a fost închis în penitenciarul Sighet. I s-a stabilit, apoi, domiciliu obligatoriu pe termen nelimitat, întâi la mănăstirea Ciorogârla, apoi la mănăstirea Căldăruşani.

Episcopul Iuliu Hossu a murit la 28 mai 1970, la spitalul Colentina din Bucureşti.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

138 de ani de la nașterea Episcopului greco-catolic Iuliu Hossu

Cei şapte episcopi greco-catolici martiri, printre care și Iuliu Hossu, au fost beatificaţi

FOTO: Rămășițele pământești ale Cardinalului Iuliu Hossu s-au întors „acasă”, la Cluj-Napoca

abonare newsletter