Actualitate

Doliu în lumea filmului! A murit actorul Sir Michael Gambon, cunoscut pentru rolul lui Albus Dumbledore din saga „Harry Potter”

Sir Michael Gambon, interpretul profesorului Dumbledore în saga Harry Potter, a murit la vârsta de 82 de ani.

Sir Michael Gambon în rolul profesorului Dumbledore din Harry Potter/ Foto: Harry Potter - Facebook Sir Michael Gambon în rolul profesorului Dumbledore din Harry Potter/ Foto: Harry Potter - Facebook

 


Actorul Sir Michael Gambon, cel mai bine cunoscut la nivel internațional pentru rolul profesorului Albus Dumbledore din șase dintre cele opt filme Harry Potter, a murit la spital, la vârsta de 82 de ani, în urma unei crize de pneumonie, a dezvăluit astăzi familia sa, citată de BBC


 

Anunțul a fost făcut și pe pagina de Facebook al seriei de filme.


„Suntem incredibil de întristați să aflăm de moartea lui Sir Michael Gambon. El a adus o bucurie nemăsurată fanilor Harry Potter din întreaga lume cu umorul, bunătatea și grația sa. Îi vom păstra veșnic amintirea în inimile noastre”, se arată în postare.

A jucat în peste 100 de filme

Sir Michael Gambon și-a început cariera de 60 de ani alături de Sir Laurence Olivier și a fost foarte iubit de publicul mai tânăr ca Albus Dumbledore în filmele Harry Potter.


Acesta a jucat în filme, seriale TV și piese de teatru. Filmografia sa conține peste 100 de reprezentări. Gambon a fost înnobilat de către Prințul Charles cavaler în anul 1997.

Sir Michael Gambon și-a început cariera ca unul dintre membrii originali ai companiei de actorie a Teatrului Național a lui Laurence Olivier din Londra. A câștigat trei premii Olivier pentru spectacole în producțiile Teatrului Național. A jucat rolul detectivului francez Jules Maigret în serialul „ITV Maigret” și a fost, de asemenea, cunoscut pentru rolul lui Philip Marlow din filmul „The Singing Detective” de la BBC de Dennis Potter. 


Sir Gambon a preluat rolul lui Dumbledore, directorul școlii de vrăjitori Hogwarts, în seria de succes Harry Potter, bazată pe romanele lui JK Rowling, după moartea lui Richard Harris în 2003. 

În anul 2009 Sir Michael Gambon a făcut furori în emisiunea Top Gear, iar în onoarea lui, un viraj de pe circuit a fost denumit „Gambon”.


Actorul fost nominalizat la premiile Emmy pentru rolul său în rolul domnului Woodhouse într-o adaptare după „Emma” a lui Jane Austen în 2010 și pentru rolul președintelui Lyndon B Johnson în „Path to War” în 2002. De asemenea, a primit o nominalizare la Tony în 1997 pentru un rol din David Hare din piesa „Skylight”. Actorul cunoscut drept „Marele Gambon” a apărut ultima dată pe scenă în 2012, într-o producție londoneze a piesei lui Samuel Beckett „All That Fall”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Huedinul în doliu. Tânărul care a murit în Lacul Tarnița a fost înmormântat miercuri

Doliu la Hollywood! Actorul american Treat Williams a murit în urma unui accident de motocicletă

Doliu în industria muzicală! Tina Turner, „Regina Rock’n Roll”, a murit la 83 de ani

abonare newsletter