Actualitate

Cerb surprins în Parcul Natural Apuseni, în perioada boncănitului. Tânăr și „nervos”, animalul se înfundă în noroi și probează duritatea coarnelor. VIDEO

Un cerb superb a fost surprins în Parcul Natural Apuseni în timp ce se afunda în noroi și proba duritatea coarnelor. Pentru aceste animale a început perioada bocănitului.

Un cerb superb a fost surprins în Parcul Natural Apuseni în timp ce se afunda în noroi și proba duritatea coarnelor/ Foto: Regia Nationala a Padurilor - Romsilva - Facebook Un cerb superb a fost surprins în Parcul Natural Apuseni în timp ce se afunda în noroi și proba duritatea coarnelor/ Foto: Regia Nationala a Padurilor - Romsilva - Facebook

 

 


 

Un cerb a fost filmat de o cameră amplasată de angajații Romsilva în Parcului Natural Apuseni, iar imaginile au fost postate pe pagina de Facebook a societății.



Perioada de împerechere, numită și boncănitul cerbului, debutează în septembrie și se încheie în octombrie, în funcție de altitudine și climă, arată specialiștii Romsilva.

Cerbul tânăr își trece coarnele prin noroi, după care se tolănește cu totul în baltă.


„Un cerb tânăr și «nervos», în perioada boncănitului, face un adevărat spectacol într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, în fața unei camere de monitorizare a faunei instalată de colegul nostru Mircea Susman.
Perioada de împerechere, numită și boncănitul cerbului, debutează în septembrie și se încheie în octombrie, în funcție de altitudine și climă.
Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice, prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie. 
În timpul boncănitului, cerbii se luptă între ei folosindu-și coarnele puternice, dezvoltate de-a lungul verii, pentru a-și asigura supremația asupra cârdurilor de ciute”, au transmis reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

Parcul Natural Apuseni, zonă montană cu forme de relief diversificate

Primele inițiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparțin lui Emil Racoviță, însă Parcul Natural Apuseni a fost înființat de abia în anul 1990. Acesta se întinde pe trei județe (Alba, Cluj și Bihor). În anul 2009, în cadrul Galei Premiilor „EDEN” de la Bruxelles, Parcul Natural Apuseni a fost premiat ca destinație turistică de excelență.  Parcul Natural Apuseni reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate, vârfuri, abrupturi stâncoase, chei, văi, ponoare, avene, peșteri.


Vegetația este una specifică în cea mai mare parte habitatelor montane, cu păduri de conifere sau de foioase, păduri în amestec, tufărișuri de arbuști și ierburi de luncă, de pajiște sau de stâncărie.

Fauna parcului este una diversificată și bine reprezentată de mai multe specii de mamifere (urs, căprioară, capra neagră, lup, vidră, veveriță, arici, șoarece de câmp, liliac), păsări (cocoșul de munte, acvila de munte, corb, uliu) pești (păstrăv, scobar, clean), reptile și amfibieni (șopârla, vipera, salamandra).


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Imagini spectaculoase cu cocoşul de munte în perioada de împerechere, surprinse în Parcul Natural Apuseni. GALERIE FOTO

VIDEO. Imagini rare cu o pisică sălbatică, surprinsă în Parcul Natural Apuseni. Animalul este unul singuratic

abonare newsletter