Actualitate

„Ziua în care justiția nu există”. Avocații din Cluj își întrerup activitatea timp de o zi, în semn de protest față de problemele din sistemul judiciar.

Avocații din Cluj protestează, miercuri, în cadrul unei campanii desfășurate la nivel național, prin întreruperea activității, pentru a semnala problemele cu care se confruntă avocatura. Doar cazurile urgente vor fi soluționate.

Avocații clujeni întrerup activitatea, miercuri, în semn de protest/Foto: Depositphotos.com Avocații clujeni întrerup activitatea, miercuri, în semn de protest/Foto: Depositphotos.com

 

 


Miercuri, 4 octombrie, avocații din cadrul Baroului Cluj își suspendă activitatea, potrivit unei hotărâri adoptate luna trecută. 

 


Acțiunea acestora se înscrie în cadrul campaniei „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”.

„În cadrul campaniei Uniunii naționale a barourilor din România – O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există, în data de 4 octombrie 2023, se sistează activitatea de asistare/reprezentare în fața instanțelor, cu excepția cauzelor cu caracter urgent ”, se arată în Hotărârea nr. 141/21.09 2023 a Baroului Cluj


Decizia Baroului Cluj de suspendare a activități, în data de 4 octombrie 2023, acțiune din cadrul campaniei „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”/Foto: baroul-cluj.ro

Revendicările avocaților

Baroul București a recomandat avocaților să-și suspende activitatea miercuri, timp de 24 de ore, în cadrul campaniei „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”, inițiată de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), care reclamă o serie de disfuncționalități în sistem.

Probleme semnalate de avocați:


Termenele îndelungate acordate de instanțe, durata exagerată a etapei scrise a procesului, soluționarea îngreunată a majorității dosarelor datorată în principal numărului redus de judecători. Intervalul de circa 6 luni între momentul la care se inițiază un anumit demers juridic și primul termen de judecată generează nemulțumirea vădită a clienților și diminuează încrederea justițiabililor în justiție.

Prelungirea nejustificată a procedurii de regularizare a cererilor de chemare în judecată, care deși a fost reglementată în ideea accelerării soluționării acestora, are un efect contrar datorită manierei defectuoase în care se aplică.


Amânarea repetată a pronunțării soluțiilor în dosare (neurmată, în materie civilă, de comunicarea hotărârii motivate) peste termenul prevăzut de Codul de procedură civilă, iar comunicarea hotărârii motivate depășește frecvent durata de 6 luni;

Preschimbarea termenelor de judecată pentru dosarele aflate pe rol, ajungându-se la un decalaj de peste 6 luni de zile față de termenele inițial stabilite.

Valoarea excesivă a taxelor judiciare de timbru în unele situații ( în special procesele de partaj), care în multe situații împiedică sau descurajează părțile să inițieze demersurile judiciare.

Durata foarte mare a perioadei de derulare a urmăririi penale.

Fixarea primului termen pentru dosarele nou înregistrate la un interval foarte mare de timp față de data înregistrării cererii.

CITEȘTE ȘI: 
Baroul Cluj cere Guvernului să nu aprobe măsurile fiscale și amenință cu protest: „Pot aduce perturbări în apărarea drepturilor şi libertăţilor”

Inexistența unei aplicări unitare a procedurii de normare a activității, ceea ce lipsește de previzibilitate actul de justiție.

Neindicarea unui reper temporal până la care urmează a fi realizată analiza CSM, deși prin Hotărârea CSM nr.2040/13 iulie 2023 se arată că normarea muncii la 40 dosare/lună reprezintă o măsură temporară, până la efectuarea unei analize referitoare la volumul optim de activitate al judecătorilor.

Ineficiența practică a legislației ajutorului public judiciar, aceasta nefiind corelată cu realitățile economice din prezent. Actualul sistem nu permite justițiabililor care au nevoie de asistență juridică să acceadă la aceasta.

Pentru remedierea acestor probleme, avocaţii propun o serie de soluţii. Astfel, potrivit acestora, multe din „deficienţele actuale ale sistemului judiciar pot fi remediate pe baza unei conlucrări instituţionale oneste între toţi cei implicaţi în înfăptuirea justiţiei”, se arată în memoriul transmis de UNBR Guvernului, dar și Ministerului Justiţiei și instituțiilor de specialitate precum CSM și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Baroul Cluj cere Guvernului să nu aprobe măsurile fiscale și amenință cu protest: „Pot aduce perturbări în apărarea drepturilor şi libertăţilor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter