Actualitate
Vine frigul. Clujenii racordați la sistemul de termoficare vor avea în curând apartamentele încălzite.
Chiar dacă vremea rămâne frumoasă, cu temperaturi specifice perioadei, treptat vremea se va răci. Clujenii racordați la sistemul de termoficare vor avea în curând apartamentele încălzite.
Căldură pentru apartamentele racordate la sistemul de termoficare/Foto: Depositphotos.com
Potrivit datelor furnizate în toamna anului trecut, în jur de 20.000 de apartamente din Cluj sunt conectate la sistemul de termoficare.
În condițiile în care în ultimele trei zile, pe timpul nopții au fost înregistrate temperaturi sub 10 grade Celsius, iar luni dimineața termometrele indicau 1 grad Celsius, operatorul serviciului de alimentare cu energie termică, Termoficare Napoca SA, anunță derularea probelor pentru furnizarea agentului termic în casele clujenilor.
„Începând cu noaptea de 11/12 octombrie 2023, vor demara probele la cald ale instalațiilor de furnizare a energiei termice pentru încălzire”, potrivit anunțului făcut de operatorul serviciului de alimentare cu energie termică al municipiului Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI:
Peste 63.000 de clujeni s-au debranșat de la sistemul de termoficare în ultimii 20 de ani. Cum vrea Regia de Termoficare să-și recâștige clienții
De altfel, de săptămâna viitoare, clujenii racordați la sistemul de termoficare vor avea locuințele încălzite.
„Față de prognoza meteo pentru perioada următoare, apreciem că vor fi întrunite condiții de furnizare de energie pentru încălzire în timpul nopților, urmând ca începând cu 16 octombrie 2023, când este preconizată o scădere a temperaturilor inclusiv pe timpul zilei, energia să fie livrată în condițiile diagramei de reglaj raportat la temperaturile exterioare”, arată sursa citată.
În ultimii 20 de ani, peste 63.000 de clujeni s-au debranșat de la sistemul de termoficare.
Cât vor plăti românii pentru încălzire și energie electrică la iarnă?
Preţurile la gaze naturale și energie electrică ar urma să fie subvenţionate și în iarna 2023-2024.
De altfel, stocurile de gaze ale României sunt pline în proporție de 99%
„Stăm bine cu pregătirile pentru iarnă. Stocurile de gaz sunt aproape 99% (!) Ne-am atins toate angajamentele asumate în fața Comisiei Europene și, în condițiile unei ierni normale, vom trece cu bine peste sezonul rece doar cu gaz românesc”, semnalara recent ministrul Energiei Sebastian Burduja.
Prețurile la energie sunt plafonate până în martie 2025, pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populație și consumatorii industriali.
Anul trecut, Consiliul Local aproba noile prețuri și tarife pentru energia termică livrată populației de către Societatea Termoficare Napoca SA și a prețului local al energiei termice facturată populației.
Prețuri locale de facturare pentru populație în mai multe orașe ale României:
Preț de facturare la populație cu TVA 5% (perioada noiembrie – martie)
Pitești 455 lei/gcal, Constanța 450 lei/gcal, Drobeta Turnu Severin 450 lei/gcal, Craiova 441 lei/gcal, Timișoara 427 lei/gcal, Oradea 373 lei/gcal, Cluj-Napoca 395 lei/gcal
Preț de facturare la populație cu TVA 19 % (perioada aprilie – octombrie)
Pitești 516 lei/gcal, Constanța 510 lei/gcal, Drobeta Turnu Severin 510 lei/gcal, Craiova 499 lei/gcal, Timișoara 483 lei/gcal, Oradea 422 lei/gcal, Cluj-Napoca 447 lei/gcal
În august 2023, Termoficare Napoca S.A. a inaugurat un parc fotovoltaic care va produce 30% din energia necesară pentru a încălzi apartamentele racordarde la sistemul de termoficare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: