Actualitate

Primul tronson al centurii metropolitane, deschis înainte de realizarea Spitalului Regional Cluj. Boc: „Vom avea accesul asigurat”

Proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj urmează să fie realizat în patru ani. Până atunci, administrația locală trebuie să deschidă circulația pe primul segment al centurii metropolitane.

Emil Boc, despre traseul centurii metropolitane Cluj, care va asigura accesul la Spitalul Regional de Urgență/Foto: Emil Boc Facebook.com Emil Boc, despre traseul centurii metropolitane Cluj, care va asigura accesul la Spitalul Regional de Urgență/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


La finalul lui august 2023, proiectul viitorului Spital Regional din Cluj a înregistrat șapte oferte pentru supravegherea lucrărilor de construire. Noua infrastructură medicală a Clujului, una cu impact regional, trebuie realizată până în 2027. 

 


Licitațiile pentru Spitalul Regional Cluj, încheiate în 2024

Spitalul Regional Cluj urmează să fie realizat în termen de patru ani,  astfel încât cele trei spitalele regionale din țară să devină funcționale din 2027. Dintre cele trei spitale regionale – Cluj, Craiova și Iași, proiectul spitalului din Iași este cel mai avansat.

Potrivit asigurărilor oferite de primarul Clujului Emil Boc, în cazul Spitalului Regional de Urgență Cluj, licitațiile vor fi încheiate în prima parte a anului viitor.  


„Cu privire la Spitalul Regional de Urgență, toate etapele de licitație vor fi în lucru, astfel încât în prima parte a anului viitor vor fi încheiate toate licitațiile pentru Spitalul Regional de Urgență. Termenul maxim de finalizare este anul 2027. Este vorba de o investiție de peste 600 de milioane de euro ce va duce Clujul la nivelul următor, un nivel de vârf în materie de servicii de sănătate publică”, a declarat, marți, în deschiderea ședinței de Consiliu Local, primarul Clujului Emil Boc. 

La finalul lunii aprilie, Primăria Florești a eliberat autorizația de construire pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj.


CITEȘTE ȘI: 
Primul spital regional ar putea fi funcțional în 2027. Nu va fi cel din Cluj, în ciuda promisiunilor!

Proiectul este licitat pe loturi. Licitația pentru primul lot de lucrări, pentru asigurarea diriginției de șantier, a înregistrat deja șapte oferte.

Spitalul Regional de Urgență de la Cluj va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt, ce va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii, urmând a utiliza tehnologii medicale avansate. Valoarea totală a investiției (cu TVA) va fi de 688 milioane de euro (687,951,991.04 euro), majorată  de la 540 de milioane de euro.


Centura ocolitoare va asigura accesul la Spitalul Regional

Contractul pentru primul tronson al centurii metropolitane, în valoare de 22,4 milioane de euro, a fost semnat la începutul lunii august. 

Potrivit edilului Emil Boc, primul segment al centurii ocolitoare Cluj va fi deschis circulației înainte de finalizarea proiectului Spitalului Regional de Urgență, pentru a asigura accesul pacienților. 

„Noi am demarat proiectul centurii metropolitane, etapa 1, tocmai pentru a fi pregătiți înainte de a fi finalizat Spitalul Regional de Urgență, să avem accesul asigurat astfel încât să salveze vieți”, a mai explicat, marți, primarul Emil Boc. 

Primul segment al centurii metropolitane Cluj va asigura conectivitatea pentru Spitalul Regional de Urgență. Zona DN1 Cluj-Florești se va extinde la 6 benzi de circulație, până la Spitalul Regional de Urgență. 

„Câte o bandă pe sens va fi dedicată transportului în comun, salvărilor, poliției, pompierilor. De asemenea, se vor amenaja piste de biciclete pentru încurajarea utilizării mijloacelor de comun alternative la mașină, fiind create astfel culoare de mobilitate alternativă, parte integrantă a viziunii pe termen lung pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană”, anunța Emil Boc cu ocazia semnării contractului de proiectare și execuție al primului segment a centurii ocolitoare. 

Luna trecută, licitația pentru al doilea tronson al centurii metropolitane a Clujului a fost prelungită cu două săptămâni, în condițiile în care nu au fost depuse oferte. 

„Pentru primul tronson al centurii metropolitane, unde avem deja câștigătorul desemnat, se lucrează la proiectare. În primăvara viitoare va fi gata proiectarea, după care va fi supusă avizării CNAIR, astfel încât anul viitor să înceapă lucrul la acest prim tronson. 

Cel de-al doilea tronson, știți bine, este reluată licitația, avem termenul de 31 octombrie pentru depunerea ofertelor. Există în continuare solicitări de prelungire a termenelor, ne vom consulta cu proiectanții, vom vedea dacă vom accepta sau nu. 

Termenul pentru depunerea ofertelor a depășit deja 90 de zile”, a adăugat Emil Boc.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

S-a semnat contractul pentru primul tronson al centurii metropolitane! O să fie construit și un pasaj pietonal subteran în zona Metro

Șapte oferte pentru supervizarea lucrărilor la viitorul Spital Regional din Cluj

Licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului, prelungită cu două săptămâni

abonare newsletter