Actualitate

Weekend negru pe șoselele din județul Cluj. Trei morți și șapte victime în spital, în urma accidentelor rutiere grave

Trei persoane au murit și alte șapte au ajuns la spital, în urma unor accidente rutiere grave produse pe drumurile Clujului în acest sfârșit de săptămână.

Accidente grave în județul Cluj, în weekend-ul 21-22 octombrie 2023 / Foto: ISU Cluj Accidente grave în județul Cluj, în weekend-ul 21-22 octombrie 2023 / Foto: ISU Cluj

 

 


Două accidente mortale și trei accidente cu șapte victime transportate la spital au avut loc în acest weekend pe drumurile județului Cluj. Neatenția, iresponsabilitatea și consumul de substanțe au stat la baza producerii unor adevărate tragedii în zilele de sâmbătă și duminică.

 


Accident mortal în Mărtinești

Pompierii și polițiștii au intervenit sâmbătă dimineața, 21 octombrie, în jurul orei 8:45, la un accident mortal petrecut în zona localității Mărtinești, pe DN1-E60 (supranumit „drumul morții”). 

Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, în vârstă de 58 de ani, din Turda, care conducea o mașină dinspre Cluj-Napoca a pierdut controlul asupra volanului și a ieșit de pe drum, intrând în șanțul din dreapta a direcției de mers, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj.


În urma impactului, bărbatul a fost proiectat din mașină pe partea carosabilă, iar din nefericire, echipajul medical a pronunțat decesul acestuia.

Accident mortal Mărtinești, sâmbătă, 21 octombrie / Foto: ISU Cluj

Conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, bărbatul care conducea mașina a intrat în stop cardio-respirator în urma accidentului și a suferit mai multe răni grave. 


„La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și două echipaje SMURD, dintre care unul tip Terapie Intensivă Mobilă din municipiul Cluj-Napoca. Echipajele operative au găsit un autoturism avariat și un bărbat în stop cardio respirator ce prezenta multiple traumatisme, întins pe carosabil, în afara autoturismului. Echipajele SMURD, alături de echipajul de pe autospeciala de descarcerare, au aplicat imediat manevre de resuscitare. Desi au fost continuate mai bune de 50 de minute, din păcate, aceastea nu au mai putut readuce semnalele vitale ale bărbatului”, a transmis ISU Cluj. 

Accident soldat cu doi morți lângă Gherla

Sâmbătă noaptea, în jurul orei 21:00, un alt accident mortal a fost înregistrat la ieșirea din municipiul Gherla, între două mașini, care s-au transformat în mormane de fiare. 


La fața locului, salvatorii Serviciului de Ambulanță Județean și cei de la SMURD au găsit o femeie blocată în mașină cu mai multe răni grave, în stare de inconștiență. 

„S-a acționat imediat pentru descarcerarea acesteia și predarea către echipajul SAJ, în vederea transportului la spital pentru îngrijiri medicale”, anunța initial ISU Cluj.

Totodată, la locul accidentului a fost găsit și un bărbat care se afla în stop cardio-respirator, întins pe sol în afara mașinii. Imediat, echipajul medical a începute manevrele de resuscitare. În ciuda eforturilor intense ale salvatorilor, semnalele vitale ale bărbatului nu au putut fi readuse și a fost declarat decedat.

Accident cu doi morți la ieșire din Gherla / Foto: ISU Cluj

Între timp, starea femeii care a rămas blocată în mașină s-a înrăutățit. A intrat și ea în stop cardio-respirator: „Imediat s-au aplicat manevre de resuscitare de către echipajele SMURD și SAJ, însă și în acest caz nu au putut readuce semnalele vitale ale femeii”, a mai transmis ISU Cluj.

Cele două victime, care au fost declarate decedate, se aflau în aceeași mașină. 

Șoferul vinovat, beat și posibil drogat

Polițiștii au explicat că între cele două mașini a fost produsă o coliziune frontală. Este vorba despre o femeie de 63 de ani și un bărbat de 67 de ani. Accidentul a fost produs de cealaltă mașină, care a fost condusă de către un tânăr de 24 de ani ce a făcut o depășire ilegală.

Șoferul care a provocat accidentul consumase înainte băuturi alcoolice:

„Tânărul, care circula în direcția municipiului Dej, s-ar fi angajat într-o depășire neregulamentară, intrând în coliziune cu un autoturism care circula în aceeași direcție de mers, condus de un bărbat de 67 de ani, din municipiul Dej. Testarea cu aparatul etilotest a tânărului de 24 de ani a indicat o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat”, potrivit IPJ Cluj.

Duminică dimineața, 22 octombrie, Poliția a transmis că tânărul de 24 de ani a fost reținut, fiind cercetat pentru ucidere din culpă, dar și condusul sub influența alcoolului sau drogurilor. El a fost testat și cu aparatul pentru depistarea substanțelor psihoactiva, de unde a reieșit că există indicii că băiatul ar fi consumat droguri înainte să se urce la volan. 

Accident mortal la ieșire din Gherla / Foto: ISU Cluj

„Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise. Totodată, în baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore. Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și ucidere din culpă”, potrivit IPJ Cluj. 

Ulterior, în cursul zilei de duminică, tânărul a fost prezentat în fața judecătorilor, care au decis să fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

7 victime la spital, în urma altor accidente rutiere

În cursul acestui weekend au avut loc și alte accidente grave, în urma cărora mai multe persoane au fost transportate cu ambulanțele la spital. 

Sâmbătă, în jurul orei 15:00, a avut loc un accident și în Cluj-Napoca, în sensul giratoriu de pe strada Observatorului, lângă Spitalul de Recuperare, între o mașină și  un scuter. Un tânăr de aproximativ 20 de ani a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate.  Conform primelor evaluări, acesta prezenta mai multe contuzii, însă era în stare de conștiență și era cooperant.

Un accident mult mai grav a avut loc, în jurul orei 14:30, între Cojocna și Iuriu de Câmpie. La fața locului a intervenit o autospecială cu modul de descarcerare și trei ambulanțe, unde au găsit două mașini avariate. Cinci persoane (între care se aflau ambii șoferi, dar și un minor de cinci ani) au fost consultate de către echipajele SAJ și transportate la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate. Din primele cercetări, polițiștii au constatat că un bărbat, de 30 de ani, care circula cu mașina înspre localitatea Iuriu de Câmpie, a făcut o depășire neregulamentară și a intrat în coliziune cu o mașină care circula din sensul opus.

Accident lângă Cojocna / Foto: ISU Cluj

Și duminică a fost înregistrat un accident grav la ieșire din Gilău spre Căpușu Mare, în jurul orei 11:20, între o autoutilitară și o motocicletă. Șoferul motocicletei a primit primul ajutor calificat de la echipajul SMURD și era conștient la sosirea paramedicilor. Ulterior, însă, starea bărbatului, în vârstă de aproximativ 40 de ani, s-a înrăutățit, iar paramedicii suspectau că a suferit traumatisme interne. Șoferul motocicletei a fost preluat de către echipajul SMURD, de tip Terapie Intensivă Mobilă, a fost intubat și a fost transportat la spital.

Accident lângă Gilău / Foto: ISU Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O clujeancă bolnavă cere Primăriei de aproape două decenii o locuință socială: „Fie ea și cât un coteț! Acum dormim 10 persoane într-o cameră”

Un șofer beat criță a ucis un copil pe trecerea de pietoni și a fugit de la locul accidentului. Judecătorii îl scot din arest.

Ultimele Stiri
abonare newsletter