Actualitate
Ziua Armatei Române, celebrată la Cluj-Napoca: „O zi cu atât mai importantă în contextul pe care-l trăim. Conflictele se înmulțesc în jurul țării noastre”
Cu ocazia Zilei Armatei Române, la Monumentul din Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca a avut loc ceremonia militară și religioasă de depuneri de coroane de flori.
Ziua Armatei, la Cluj-Napoca / Foto: Facebook - Municipiul Cluj-Napoca
Ceremonii militare şi religioase, la care au participat oficiali locali, politicieni şi cetăţeni de toate vârstele, au fost organizate, miercuri, de Ziua Armatei, în mai multe localităţi din ţară, inclusiv la Cluj-Napoca.
Ziua Armatei României a fost marcată printr-o serie de manifestări organizate în Cimitirul Eroilor şi în Piaţa Avram Iancu.
La Cimitirul Eroilor au fost depuse coroane de flori, a fost citit mesajul şefului Statului Major, general Daniel Petrescu, şi au luat cuvântul prefectul Irina Munteanu, primarul Emil Boc şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
La monumentul „Glorie Ostaşului Român” din Piaţa Avram Iancu a fost constituit un detaşament de onoare, format din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu” şi de la Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan".
„Data de 25 octombrie 1944 a rămas în istoria poporului român ca o zi de împlinire națională, ziua în care cei aflați în slujba patriei au eliberat și ultimul teritoriu de sub ocupația străină, orașul Carei. În amintirea acelui moment de mare însemnătate, de glorie a armatei țării, poporul român dedică an de an ziua de 25 octombrie cinstirii faptelor de eroism ale oștirii române, devotamentului și iubirii de patrie a eroilor care au apărat chiar și cu prețul vieții atingerea idealului de libertate”, a informat Consiliul Județean Cluj.
„Conflictele se înmulțesc în jurul țării noastre”
Emil Boc a luat cuvântul la evenimentul dedicat zilei Armatei Române:
„Marele nostru savant Nicolae Iorga spunea în felul următor: o țară se construiește cu cărți, cu pluguri, cu instituții puternice, cu credință în Dumnezeu și cu amintirea celor care ne-au făcut să fim ceea ce suntem. Astăzi, în 25 octombrie, este un prilej de a ne aminti, de a prețui, de a mulțumi și susține armata română. Adică de a le mulțumi celora cărora le datorăm existența noastră națională. Este ziua tuturor celor care și-au dat viața pentru existența ființei noastre naționale, indiferent de timp și de loc. Pentru că putem să ne întoarcem în istorie și la Posada la 1330 și la Rovine cu Mircea cel Bătrân în 1394 și la Vaslui cu Ștefan cel Mare în 1475 și cu Mihai Viteazu la Călugăreni în 1595 și cu armata lui Iancu, care a apărat Munții Apuseni, aici, în timpul Revoluției de la 1848 și, evident, de la formarea statului român modern 1859 (...) 11 octombrie - eliberarea Clujului sau 25 octombrie - eliberarea ultimei palme de pământ românesc, aici, în Transilvania, în România. Ce au în comun toate aceste date? Ce cred eu este că în întreaga istorie, poporul român a urmărit trei lucruri: păstrarea ființei naționale și a existenței poporului român, cucerirea independenței, întregirea și reîntregirea neamului românesc. Acestea sunt constante ale istoriei noastre. Am putea spune că acest popor, poate unic în Europa, în întreaga lui istorie, acest lucru a urmărit: să-și apere nevoile și neamul, existența și ființa națională, să ne cucerim independența de stat, să fim noi stăpâni aici în țara noastră și să ne apărăm fiecare palmă de pământ românesc.”
De asemenea, președintele CJ Cluj Alin Tișe a spus: „Când ne gândim la armată, inevitabil o asociem cu curajul - curajul de a înfrunta situațiile cele mai complicate, de a le rezolva pe cele periculoase, iar curajul pus în slujba marilor idealuri este cu atât mai presus. Curajul de a servi țara, comunitatea din care faci parte. Sărbătorim astăzi Ziua Armatei, o zi cu atât mai importantă în actualul context pe care-l trăim. Conflictele se înmulțesc în jurul țării noastre, iar asta ne face să privim cu speranță și încredere, toți cetățenii acestei țări, către Armata Română. Știm că putem avea în aceasta un reazăm și o garanție că ceea ce s-a construit în mulți ani nu se va pierde. La fel ca în trecut când armata a pus umărul la marile momente istorice, am convingerea că și de acum înainte ne va oferi un temei solid, de siguranță, motiv pentru care îi suntem recunoscători.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: