Actualitate

Anvelopele de iarnă: când trebuie montate și ce amenzi riscă șoferii?

Sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența în mai multe colțuri din țară, inclusiv în zona de munte a Clujului. Șoferii trebuie să își ia măsuri suplimentare de siguranță, montarea anvelopelor de iarnă fiind una dintre acestea.

Anvelopele de iarnă: când trebuie montate și ce amenzi riscă șoferii? FOTO: Pixabay Anvelopele de iarnă: când trebuie montate și ce amenzi riscă șoferii? FOTO: Pixabay

 

 


Mai multe drumuri din Cluj și din țară au fost acoperite cu zăpadă în weekend, mai ales în zona de munte. De asemenea, prognoza meteo arată că vremea se va răci în toată țara în următoarea perioadă, iar în zonele montane, meteorologii anunță îngheț și zăpadă.

 


Odată cu apropierea sezonului rece, anvelopele de iarnă devin obligatorii pe unele drumuri, iar sancțiunile pentru cei care nu respectă legea sunt usturătoare. Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere, iar distanţa de frânare a unei mașini se tripleză în condiţiile unui carosabil alunecos.

Cele mai dificile manevre în sezonul rece în trafic sunt plecarea de pe loc, depășirea şi oprirea în condiții de siguranţă, iar într-o zi în care precipitaţiile sunt abundente, numărul accidentelor creşte considerabil. Ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede.


Anvelope de iarnă: de când devin obligatorii?

În apropierea sezonului rece, șoferii trebuie să își echipeze mașinile corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgă. Distanța și timpul sunt elemente importante de care trebuie să țină cont.

Deși se spune că la 1 noiembrie cauciucurile trebuie schimbate, nu există o dată exactă la care anvelopele de iarnă devin obligatorii. Polițiștii recomandă echiparea mașinii cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă).


Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar.

CITEȘTE ȘI

Clujul se pregătește pentru intervențiile din sezonul rece. Alin Tișe: „Anul trecut nu am fost mulțumit pe deplin de deszăpezire”


Amenzi uriașe pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 dotarea mașinii cu anvelope de iarnă este obligatorie: anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora.


Conform Directivei menționate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons”.

Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă va fi sancționată.

La fel și în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al șoferului, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.

Amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1305 și 2900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Recomandările polițiștilor pentru sezonul rece

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 ale Comandamentului Central de Iarna;

- Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
- Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul.
- Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;
- Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
- Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;
- Verificaţi periodic acumulatorul acestuia;
- Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenta frâna de motor;
- În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;
- Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legala, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Vreme rece în toată țara

Temperaturile maxime se vor afla, în general, pe un trend descendent în următoarele două săptămâni, şi se vor apropia de normele obişnuite ale perioadei, în timp ce precipitaţiile se vor semnala pe aproape întreg intervalul de prognoză, în majoritatea regiunilor, conform estimărilor valabile pentru intervalul 13 - 26 noiembrie, publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Transilvania, temperaturile diurne vor scădea de la medii în jurul a 13 grade, în ziua de 14 noiembrie, până în jurul a 5 grade, în 19 noiembrie. 

Ulterior, mediile maximelor vor creşte spre 9 - 10 grade, în perioada 20 - 22 noiembrie, apoi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni vor oscila uşor de la o zi la alta şi vor fi cuprinse între 4 şi 7 grade. Mediile minimelor vor avea un parcurs similar cu cel al maximelor, astfel că vor creşte de la -2 grade, în prima zi a intervalului, la 5 - 6 grade, în 16 noiembrie. După această dată, valorile termice vor scădea la zero grade, în data de 20 noiembrie. 

În a doua săptămână de prognoză mediile minimelor vor scădea treptat spre -2 grade, în 26 noiembrie. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mare în zilele de 15 şi 16 noiembrie, apoi în zilele 18, 19, 22, 23 şi 24 noiembrie.

Și în celelalte zone din țară temperaturile vor scădea trepta, iar ploile își vor face simțită prezența. Astfel, potrivit meteorologilor, de miercuri temperaturile vor fi în ușoară scădere în majoritatea zonelor din țară, iar spre finalul acestei săptămâni vremea va deveni friguroasă în nord, centru, nord-vest, nord-est și în zonele montane.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Viscolul și ninsorile au pus stăpânire pe zona de munte a Clujului. Imagini spectaculoase, surprinse pe Vlădeasa - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter