Actualitate

Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România. Frontierele terestre ale spațiului Schengen rămân închise

Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România în ceea ce privește spațiul Schengen, nu însă și a frontierelor terestre.

Austria, de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România/Foto: pixabay.com Austria, de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România/Foto: pixabay.com

 

 


Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România.

 


„Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. După ani de zile de aşteptări, vom realiza împreună şi acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Afacerilor de Interne Cătălin Predoiu ar urma să se vadă cu omologul său austriac Gerhard Karner în legătură cu condițiile Air Schengen impuse de Viena. 


CITEȘTE ȘI: 
Aderarea la spațiul Schengen - România mai ratează un tren?

Anunțul vine la câteva zile după ce Austria s-a opus din nou aderării României și Bulgariei la Schengen.

Dacă Austria îi va ridica veto-ul, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE, dar vor trebui să se identifice la check-in – la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE.


Nu e clar când ar putea fi luată această decizie, dat fiind că la precedentul Consiliu UE în format JAI, acolo unde se discută extinderea Schengen, subiectul nu a fost pe agendă.

În același timp, frontierele terestre și-ar păstra statutul actual, iar Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen, astfel încât pentru transportatorii rutieri de marfă nu va exista nici o îmbunătățire a situației.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Aderarea la spațiul Schengen - România mai ratează un tren?

Sergiu Mișcoiu: “Austria, poziționată în continuare împotriva extinderii Schengen, sub orice formă”

abonare newsletter