Actualitate
Sondaj. Aproape 70% dintre români declară că au rude în străinătate. Peste 80% consideră că românii din Diaspora trebuie să aibă dreptul de a vota la alegerile din România.
Numărul românilor care au rude în străinătate a crescut considerabil în ultimul deceniu, în schimb numărul românilor care spun că rudele din străinătate le trimit bani s-a înjumătățit.
Numărul românilor din străinătate, în creștere/Foto: pixabay.com
Aproape 70% români declară că au rude în străinătate, mai mulţi decât în urmă cu 10 ani, şi aproape 20% dintre aceştia spun că rudele din străinătate le trimit bani. În urmă cu 10 ani, procentul românilor care primeau sprijin financiar de la rudele din străinătate a fost dublu, conform datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.
De asemenea, în opinia a 68,1% dintre cei chestionaţi, cei plecaţi în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor.
Procentul celor care consideră că românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România a crescut de la 74,9% în iunie 2013, la 84,4% în prezent.
Contribuția românilor din străinătate
Potrivit sondajului, 69% dintre români declară că au rude plecate în străinătate (faţă de 51.8% în iunie 2013), în timp ce 31% răspund negativ (faţă de 48.2% în iunie 2013).
În opinia a 68.1% dintre cei chestionaţi, românii plecaţi în străinătate contribuie semnificativ la nivelul de trai al românilor din ţară (faţă de 56.8% în iunie 2013).
CITEȘTE ȘI:
Sondaj. În caz de război, 20% dintre români ar emigra. Peste 70% din populație consideră că ţara noastră nu ar trebui să iasă din UE şi NATO.
24.3% sunt de părere că românii plecaţi în străinătate contribuie puţin la nivelul de trai al românilor din ţară (faţă de 30.8% în iunie 2013), iar 7.7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (faţă de 12.4% în iunie 2013).
Dreptul la vot al românilor din Diaspora
În privința dreptulului de a vota la alegerile din România pentru românii din străinătate, 84.4% dintre participanţii la sondaj răspund cu DA (faţă de 74.9% în iunie 2013), iar 13.4% cu NU (faţă de 15.1% în iunie 2013). Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 2.2% din total eşantion (faţă de 10% în iunie 2013).
„Toate aceste date arată că narativele ostile diasporei promovate într-o vreme în spaţiul public românesc au pierdut masiv din tracţiune, nebeneficiind de susţinerea opiniei publice. Recunoaşterea contribuţiei românilor din diaspora la nivelul de trai al românilor vine însoţită de creşterea spriijinului pentru ideea că românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România”, potrivit lui Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Datele sondajulului de opinie au fost culese în perioada 20-27 noiembrie, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1.100 de persoane.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: