Actualitate
Val de aer POLAR peste România! Temperaturi de până la -15 grade, lapoviță și ninsoare.
Un val de aer polar va ajunge peste România și va determina schimbarea radicală a vremii, de la finalul acestei săptămâni.
Val de aer POLAR peste România! FOTO: monitorulcj.ro
Vremea se va răci accentuat de la finalul acestei săptămâni și pe parcursul săptămânii viitoare, potrivit meteorologilor, iar temperaturi ce vor ajunge până la -15 grade se vor înregistra pe teritoriul țării noastre.
O masă de aer polar, care a traversat deja mai multe țări din Europa, va aduce ger, lapoviță și ninsoare în România.
Ultima săptămână a anului trecut și primele zile ale 2024 au fost caracterizate de vremea deosebit de caldă, cu temperaturi peste media perioadei.
Vremea se va schimba radical, începând de duminică, iar minimele pe parcursul nopților și dimineților vor scădea sub minus 15 grade Celsius, declarat Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.
„Începând de duminică răcirea va fi una semnificativă, se va resimți în special în zona Moldovei, acolo unde maximele pe parcursul zilei de duminică nu vor depăși minus 1 grad, în partea de nord a acestei regiuni. În timp ce în Lunca Dunării sau în Dobrogea vor mai fi posibile valori de 13-15 grade Celsius. Minimele pe parcursul nopților și dimineților mai ales în prima parte a săptămânii sub minus 10, chiar minus 15 grade Celsius până la minus 5, minus 6 în restul teritoriului. Și vorbim de minimele cele mai coborâte în jumătatea nordică a Moldovei, dar și în regiunile intracarpatice, nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde cunoaștem zona ca fiind Polul frigului în țara noastră”, a explicat Mateescu, pentru Digi24.
Răcirea se va manifesta pe toată perioada săptămânii viitoare, 8-16 ianuarie, iar masa de aer polară foarte rece va aduce ninsori și ger. Ulterior săptămânii viitoare, meteorologul spune că vremea va intra într-un normal al perioadei în privința temperaturilor și a precipitaților.
Val de vreme extremă peste Europa
Temperaturi de până la –40 de grade, pe nordul continentului
Temperaturile din nordul Europei au scăzut radical în ultimele zile: au fost sub -40 de grade Celsius pentru prima dată după 2021, a anunţat institutul suedez de meteorologie SMHI, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres. În unele regiuni din nordul Suediei, cum ar fi oraşul Umea situat în nord-estul ţării, temperaturile au atins cea mai scăzută valoare din ultimii 12 ani.
Serviciile de transporturi feroviare au fost întrerupte din cauza riscurilor asociate vremii deosebit de rece. Potrivit SMHI, un front atmosferic cu presiune ridicată a adus un aer extrem de rece în nord-estul Suediei şi în nordul Finlandei.
În apropiere de oraşul Kiruna din nordul Suediei, au fost înregistrate temperaturi de până la minus 41,6 grade Celsius.
Temperaturile au scăzut, de asemenea, în ţara vecină, Finlanda, unde temperaturile s-au menţinut la valori cuprinse între minus 20 şi minus 30 de grade Celsius, după cum a anunţat marţi institutul de meteorologie Ilmatieteen laitos.
Marea Britanie, „lovită” de furtuna Henk
Trecerea furtunii Henk prin Regatul Unit a provocat miercuri sute de alerte de inundaţii, probleme în transporturi şi pene de curent, provocând moartea unei persoane.
Cele mai puternice rafale au fost înregistrate marţi după-amiază pe insula Wight, în sudul Angliei, unde vântul a atins viteze de 150 km/h.
Un şofer în vârstă de 50 de ani a murit marţi după ce un copac a căzut pe maşina în care se afla, în vestul Angliei, în Gloucestershire, a anunţat poliţia.
Peste 300 de alerte de inundaţii erau în vigoare miercuri dimineaţă în Anglia şi Ţara Galilor.
Henk, prima furtună a anului din Marea Britanie şi a opta denumită în ultimele trei luni, se preconizează că se va încheia la sfârşitul acestei săptămâni când, potrivit previziunilor Met Office, va pătrunde o masă de aer mai rece, potrivit EFE.
Inundații și în Franța
Inundaţiile provocate de furtuna Henk au dus la pene localizate de electricitate, evacuări şi întreruperi în alimentarea cu apă potabilă și în nordul Franţei.
În departamentul Pas-de-Calais (nord-est), unde a fost instituit nivel de alertă pentru furtună, aproape 600 de pompieri au fost mobilizaţi miercuri.
După ce ploile torenţiale au dus la ieşirea din matcă a mai multor râuri, peste 200 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele. Un număr de 2.100 de persoane au rămas fără alimentare cu apă potabilă, iar 1.450 de rezidenţi s-au confruntat cu pene de electricitate. Mai multe drumuri au fost închise din cauza inundaţiilor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: