Actualitate

EXCLUSIV. 20.000 de sticle de apă, pregătite pentru slujba de sfințire de Bobotează în centrul Clujului: „Apa sfințită este un mijloc de transmitere a harului dumnezeiesc”

Sâmbătă, 6 ianuarie, va avea loc slujba de Bobotează în toate bisericile din Cluj-Napoca, iar sute de credincioși clujeni sunt așteptați pentru a o urmări și pentru a lua apă sfințită. La catedrala din centrul Clujului, 20.000 de sticle au fost pregătite.

Slujna de Bobotează din 2023/ Foto: Mitropolia Clujului - Facebook Slujna de Bobotează din 2023/ Foto: Mitropolia Clujului - Facebook

 

 


 

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.


 

Unul dintre cele mai cunoscute rituale de Bobotează este cel legat de agheazma mare sau apa sfințită. Oamenii își aduc recipiente pentru a colecta apa sfințită la biserică sau primesc direct de la biserică apa sfințită, considerată a avea proprietăți curative și protectoare. Agheazma se păstrează în case pentru a fi folosită în momente speciale sau în timpul unor perioade dificile.


Slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, 2023/ Foto: Mitropolia Clujului - Facebook

CITEȘTE ȘI:
Tradiții și obiceiuri în Ajunul Bobotezei, în zona Clujului: „Fetele încercau să-și afle destinul”

20.000 de sticle de apă, pregătite la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca

În acest an, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, au fost pregătite 20.000 de sticle de apă.

Apa va fi sfințită de față cu toți enoriașii în fața catedralei.


Slujba de Bobotează/ Foto: Mitropolia Clujului - Facebook

„Am pregătit 20.000 de flacoane de câte jumătate de litru. La ora 8:30 începe Utrenia, adică slujba de dimineață, de la ora 10:00 începe Sfânta Liturghie și după finalizarea Liturghiei se va face sfințirea apei.

Părintele Mitropolit Andrei slujește și predică și tot el va sfinți apa. Aceasta va fi sfințită în fața catedralei pe o scenă amenajată”, a declarat pentru monitorulcj.ro Arhim. Simeon Pintea de la Catedrala Mitropolitană.


Apa sfințită, un mijloc de transmitere a harului dumnezeiesc

„Astăzi (5 ianuarie – n.red.) este zi de post. Clujenii trebuie să postească, să se roage, iar mâine să participe la Sfânta Liturghie și după să primească apa sfințită. Aceasta este un mijloc de transmitere a harului dumnezeiesc. Se gustă din ea, se gustă din ea, se stropește casa cu ea și credincioșii o țin la loc de cinste tot anul ca să o folosească la toată trebuința”, a adăugat Arhim. Simeon Pintea.

Arhim. Simeon Pintea a transmis și care este importanța Bobotezei.

„Sărbătoarea Bobotezei are foarte multe semnificații. În primul rând este o sărbătoare a Teofaniei, adică a arătării Sfintei Treimi. La botezul Domnului s-a revelat Preasfânta Treime, Domnul Hristos, fiul lui Dumnezeu întrupat, s-a botezat în apa Iordanului, Tatăl din cer a mărturisit că El este Fiul cel iubit și Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lui în chip de porumbel. De aceea noi numim această sărbătoare Teofanie.

De asemenea este o sărbătoare a Epifaniei pentru că Domnul Hristos în această zi s-a descoperit în fața lumii ca Fiu al lui Dumnezeu și Mântuitor al lumii. Apoi, este sărbătoarea luminilor pentru că în vechime această zi se luminau, adică se botezau cei care s-au pregătit, prin Catehumenat ca să primească Sfântul Botez. În această zi sărbătorim restaurarea creației pentru că Domnul Hristos botezându-se în Iordan a sfințit firea apelor și acest lucru înseamnă că este o zi a ecologiei, în sensul că Biserica are grijă de natura înconjurătoare și promovează grija și atenția oamenilor față de natura înconjurătoare tocmai prin faptul că o parte a creației cosmice, adică apa care este un element vital, se sfințește în ziua de Bobotează”, a încheiat acesta.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sute de clujeni s-au adunat la sfințirea apei de Bobotează, la Catedrala Mitropolitană! VIDEO

Un preot grăbit să sfințească locuințele de Bobotează a lovit cu mașina un bărbat. Părintele a fugit de la locul accidentului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter