Actualitate

Când a fost sărbătorită prima oară Ziua Femeii? Ce s-a întâmplat în România cu data de 8 martie?

De 8 Martie, monitorulcj.ro aduce în prim-plan doamnele și realizările lor. În data de 8 Martie 1908, 15.000 de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă.

Când a fost sărbătorită prima oară Ziua Femeii?/Foto: pexels.com Când a fost sărbătorită prima oară Ziua Femeii?/Foto: pexels.com

 

 


Sloganul lor era: „Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică iar trandafirii, o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor. Această revoltă pentru drepturi a femeilor a fost curând asimilată de către mişcarea socialistă, potrivit Newsweek.ro

 


În luna mai a aceluiaşi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Naţională a Femeii.

În 1909, prima Zi Naţională a Femeii a fost celebrată în SUA în data de 28 Februarie 1909, așa cum stabilise Partidul Socialist cu un an înainte.


La nivel internaţional, organizaţiile socialiste din întreaga lume s-au întâlnit în anul 1910, la Copenhaga, în Danemarca. În cadrul acelei întâlniri, Internaţională Socialistă a propus o Zi Internaţională a Femeii.

Prima Zi Internaţională a Femeii s-a sărbătorit pe 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte state europene, inclusiv România, fiind asociată cu lupta femeilor pentru emancipare, pentru drepturi egale cu bărbaţii, pentru condiţii mai bune de muncă, pentru dreptul la vot.


Citește în continuare articolul pe Newsweek.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce evenimente vor avea loc pe 8 Martie, de Ziua Femeii, la Cluj-Napoca

abonare newsletter