Actualitate

Cele mai importante nume ale aviației și-au dat întâlnire la Aviation-Event 2024 CLJ

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a organizat, vineri, în parteneriat cu platforma Aviation Event și Asociația Aeroporturilor din România, cea de-a treia ediție a conferinței internaționale Aviation-Event 2024 CLJ.

David Ciceo, directorul Aeroportului „Avram Iancu” Cluj. Sursă foto: NARIȚA ANDREI/monitorulcj.ro David Ciceo, directorul Aeroportului „Avram Iancu” Cluj. Sursă foto: NARIȚA ANDREI/monitorulcj.ro

 

 


Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a organizat, vineri, în parteneriat cu platforma Aviation Event și Asociația Aeroporturilor din România, cea de-a treia ediție a conferinței internaționale Aviation-Event 2024 CLJ. 

La evenimentul care s-a ținut la Radisson Blu Hotel din Cluj-Napoca au fost prezenți reprezentanți ai mai multor aeroporturi și companii aeriene, 150 de profesioniști ce reprezintă aviația civilă din peste 20 de țări și jurnaliști din Europa, specializați în aviație. 


David Ciceo, directorul Aeroportului „Avram Iancu” Cluj, a vorbit despre situația actuală a aeroportului, furnizând date importante cu privire la numărul de pasageri de anul trecut, precum și ce proiecte urmează să fie implementate pentru extinderea aeroporturilor din România. 

David Ciceo, directorul Aeroportului „Avram Iancu” Cluj

David Ciceo: „Aeroportul din Cluj rămâne cel ma important din Transilvania”

„România are una dintre cele mai dinamice piețe din Sud-Estul Europei și după cum știți, după anii pandemiei, aeroporturile și-au revenit. În informațiile pe care vi le prezint am inclus mai multe date din țări din Europa de Est deoarece avem același mod de dezvoltare și de trafic aerian. 


Anul trecut am avut aproape 25 de milioane de călători, la o populație a României care nu depășește 20 de milioane de locuitori. În România avem 17 aeroporturi, cel mai nou deschis este cel de la Brașov de anul trecut. Cu toate acestea, Aeroportul din Cluj rămâne cel ma important din Transilvania.

Evoluția transportului aerian în ultimele două decenii este uimitoare, în condițiile în care, în 1999, România a avut 2,2 milioane de pasageri, iar în 2023, numărul acesta a ajuns să fie de aproape 25 de milioane de călători”, a precizat David Ciceo la cea de-a treia ediție a conferinței internaționale Aviation Event 2024 CLJ. 


Totodată, directorul Aeroportului „Avram Iancu” Cluj a prezentat mai multe date privitoare la distribuția traficului companiilor aeriene în România. 

„După aderarea României la Uniunea Europeană, mai multe companii aeriene au venit la noi în țară și în același timp, legislația pentru aviație s-a aplicat și în țara noastră. De exemplu, în 2007, privitor la distribuția traficului companiilor aeriene în România, Wizz Air avea 4,9%, iar în 2023, procentul a ajuns să fie 49,7%”, a mai precizat David Ciceo. 


CEO-ul companiei Wizz Air, Robert Carey, a avut un dialog cu jurnalistul Rudiger Kiani, unde au vorbit despre problemele legate de lipsa aeronavelor, creșterea competitivității și modernizarea procesului prin care pasagerii vor călători cu avionul în anii care urmează. 

În cadrul dialogului, Robert Carey a amintit de o problemă cu care majoritatea companiilor aeriene se confruntă și în prezent: lipsa personalului. CEO-ul companiei Wizz Air a subliniat că este nevoie să se găsească soluții pentru a rezolva această problemă care afectează călătorii. 

Totodată, Robert Carey a menționat că va continua ca Wizz Air să ofere călătorii accesibile pentru toată lumea. Întrebat ce i se pare cel mai interesant la jobul lui, CEO-ul Wizz Air a declarat că posibilitatea de a aduce diferți oameni din toată lumea împreună. 

„Fiecare provocare este o oportunitate. Ce iubesc este natura imprevizibilă a acestei industrii. Te poți conecta cu atâția oameni din diferite părți ale lumii, poți aduce diferiți oameni împreună”, a precizat CEO-ul companiei Wizz Air. 

În cadrul evenimentului s-au dezbătut mai multe subiecte, tema principală fiind „Navigând pe Cerul Verde: Integrarea Aviației Durabile și Transformarea Digitală în Operațiunile Aeroportuare”. Mai mulți speakeri au lansat discuții care au vizat tehnologiile eco-friendly și modul idei privind o aviație durabilă. 

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat Peter Baumgartner – fost CEO Etihad Airways și președinte Bluearbre Ltd, Antonello Bonolis – director de comunicații al Aeroportului Bologna, Pawel Galiak – director comercial al Aeroportului Cracovia,  José Ramón Bauzá – coordonatorul Comitetului pentru transporturi și turism al Parlamentului European, Hakkı Güntay – manager general Turkish Airlines România, Jesús Caballero Pinto - director general al Aeroportului Sofia, Bettina Ganghofer - director general al Aeroportului Internațional Salzburg și mulți alți invitați din țară și din străinătate. 

Reamintim că și ediția din anul 2023 a adus la Cluj nume importante din aviația civilă, printre speakeri numărându-se Olivier Jankovec, Director General – ACI Europe, Anca Apahidean, Area Manager Eastern Europe, IATA sau Marian-Jean Marinescu–Membru al Parlamentului European. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul, capitala aviației! Zeci de specialiști în aviație dezbat subiectele momentului la Aviation Event 2024 CLJ.

abonare newsletter