Actualitate
Noul Cod silvic, criticat de organizațiile de mediu. „Sute de mii de hectare cu păduri, suprafața cumulată a Capitalei și a județului Cluj, vor putea fi tăiate definitiv”.
Noul Cod silvic, aprobat joi de Guvern, este criticat vehement de organizațiile de mediu. Crește riscul defrișărilor ilegale. „Va legaliza construcțiile ilegale din păduri și defrișarea fără consecințe”, avertizează organizațiile de mediu.
Noul Cod silvic, criticat vehement de organizațiile de mediu. Crește riscul defrișărilor ilegale de pădure/Foto: Agent Green Facebook.com
Proiectul de lege care reglementează noul Cod silvic a fost aprobat, joi, în cadrul şedinţei de Guvern, însă noile prevederi pot reprezenta un pericol pentru pădurile din România, potrivit avertismentelor lansate de organizațiile de mediu.
Crește riscul exploatărilor abuzive
„Discutăm despre un veritabil atentat asupra pădurii României care este deja destructurată, degradată și vulnerabilizată de exploatările abuzive și masive din ultimii 20 de ani. Pădurea și-a pierdut deja reziliența în fața schimbărilor climatice deși ar trebui să fie principalul scut pentru le atenua. Codul silvic aprobat de guvern pune în pericol pe absolut toți cetățenii țării și le compromite definitiv drepturi constituționale cheie. Este totodată o mișcare profund anti-europeană în favoarea unor interese private vremelnice”, susțin reprezentanții organizației de mediu Agent Green.
Astfel, organizația de mediu solicită președintelui Klaus Iohannis să medieze între Guvern, Parlament și societatea civilă în favoarea unui nou cod silvic prin care pădurea să devină scut principal pentru atenuarea schimbărilor climatice.
Printre argumentele formulate de specialiștii organizației de protecția mediului înconjurător împotriva noului cod silvic se regăsesc asemenea aspecte, precum:
*838.000 de hectare cu păduri (aproximativ suprafața cumulată a Capitalei și a județului Cluj) care nu sunt incluse în fondul forestier național vor putea fi defrișate (tăiate definitiv), reglementarea acestora fiind relaxată de noul cod.
*Principala funcție a pădurii ar urma să devină cea de producție de lemn. Alte funcții cheie precum cea socială, scut climatic, biodiversitate, recreere, protecția surselor de apă, vor fi diminuate covârșitor.
*Permite noi retrocedări ilegale masive din fondul forestier proprietate publică care au fost dintotdeauna ale statului.
*Se creează cadrul pentru înmulțirea construcțiilor și amenajărilor legale și ilegale în cuprinsul fondului forestier național.
*Se permite exploatarea peste volumul de lemn aprobat într-un deceniu
*În pădurile situate în exteriorul ariilor naturale protejate se pot desfășura competiții și activități cu mijloace de transport offroad motorizate (ATV, enduro etc).
„Nu se reglementează o nouă structură independentă de ministerul mediului care să se ocupe exclusiv de comercializarea produselor pădurii, iar accesul public în pădure rămâne la mila administratorilor și a proprietarilor”, semnalează reprezentanții organizației de mediu.
De asemenea, nu mai este prevăzută măsura confiscării mijlocului de transport surprins în timpul unei expediții ilegale.
Singurele aspecte parțial pozitive în noul cod silvic vizează compensațiile pentru proprietarii privați de păduri care optează pentru moduri de administrare mai protective, înăsprirea unor pedepse și adăugarea de infracțiuni silvice noi menite să combată unele metode moderne de furt și interzicerea tăierilor rase în ariile naturale protejate, însă cu permisiunea altor tipuri de tăieri în cicluri scurte de producție care presupun că arborii nu vor fi lăsați să trăiască și să crească mai mult de un sfert din durata lor de viață.
Noi prevederi ale Codului silvic
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis, joi, că prin noul cod silvic „tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, furtul de masă lemnoasă va duce la suspendarea dreptului de acces în SUMAL 2”.
Guvernul României transmite că drumurile forestiere „vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare, care să ajute la descoperirea furturilor și tăierilor ilegale”. Totodată, Executivul adaugă că au fost introduse „noi infracțiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică și falsul în declarațiile informatice vor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare”.
„Una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod Silvic se referă la interzicerea tăierii la ras. Astfel, se extinde suprafața unde sunt interzise aceste tăieri la ras la parcurile naturale și toate ariile naturale protejate din România”, mai arată Guvernul României.
Și organizația de mediu WWF România (Fundația Mondială a Naturii) a reacționat, joi, după ce Guvernul a adoptat noul Cod Silvic, spunând că este „o zi neagră pentru păduri”.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: