Actualitate
România intră la noapte în spațiul aerian Schengen. Pasagerii nu vor mai fi controlați la trecerea frontierei, pe Aeroportul Cluj.
România intră în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, în data de 31 martie, la ora 00.00. Pe Aeroportul Cluj vor păși primii pasageri care nu vor mai efectua formalitățile de control la trecerea frontierei.
România intră la noapte în spațiul aerian Schengen. FOTO: Facebook/ Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj
România va intra, în noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 00.00, în Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene şi maritime. Momentul va fi marcat pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca printr-un eveniment ce va avea loc la terminalul Sosiri, începând cu ora 23.30, urmat de o conferință de presă.
Primii pasageri care ajung pe Aeroportul Cluj după aderare
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, marchează în data de 31 martie 2024 ora 00:00, aderarea României cu frontierele aeriene la spațiul Schengen.
Cu această ocazie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primii pasageri care vor sosi din spațiul Schengen și nu vor mai efectua formalitățile de control la trecerea frontierei pe Aeroportul Internațional Cluj, ca urmare a aderării României la Air Schengen, vor fi întâmpinați de oficialități și presă. Evenimentul se va desfășura în terminalul Sosiri, sâmbătă 30 martie, începând cu ora 23:30 și va fi urmat de declarații de presă.
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe Aeroportul Internațional Cluj vor fi cele care vin de la Bergamo (aterizare 23.55), Munich (aterizare 00.50) și Londra Luton (aterizare 01.10).
Prezent vineri la Timişoara, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că aderarea la Spaţiul Schengen aerian şi maritim de la 31 martie constituie o victorie a României şi a dat asigurări că se urmăreşte o aderare completă, şi cu frontierele terestre, până la finalul anului.
Pasagerii nu vor mai trece prin controlul de frontieră
Ministerul Afacerilor Interne a informat că, în ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei aeriene, începând cu data de 31 martie, odată cu aderarea României la Spaţiul Schengen, persoanele care efectuează zboruri către sau dinspre state membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.
Astfel, în aeroport, după ce vor face controlul de securitate, pasagerii vor merge direct către poarta de îmbarcare fără a se mai opri la filtrele Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie. La fel, la debarcare, pasagerii pot părăsi direct incinta Aeroportului, fără a se mai impune verificarea actelor.
Cu toate acestea, sunt posibile verificări ale poliţiştilor pentru stabilirea situaţiei legale a persoanelor. Scopul acestora este prevenirea infracţiunilor transfrontaliere şi a migraţiei ilegale.
„Este important de menţionat că toţi pasagerii vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil. În ceea ce priveşte minorii, precizăm că aceştia vor putea călători în Spaţiul Schengen cu exact aceleaşi documente pe care trebuie să le deţină şi la acest moment atunci când se deplasează în străinătate”, a precizat Ministerul de Interne.
Bulgaria și România, în Schengen doar cu frontierele aeriene și maritime
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE din 30 decembrie 2023 a decis eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul.
Astfel, începând cu 31 martie 2024, nu se vor mai efectua controale asupra persoanelor la frontierele aeriene şi maritime interne ale UE dintre Bulgaria şi România şi celelalte ţări din Schengen. Această dată corespunde modificării programului de iarnă/vară stabilit de Asociaţia Internaţională de Transport Aerian.
Spaţiul Schengen este un spaţiu de liberă circulaţie şi permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între ţările membre, fără a trece prin controale la frontieră. Codul frontierelor Schengen permite statelor membre să reintroducă controalele la anumite frontiere interne, doar în circumstanţe excepţionale care periclitează funcţionarea generală a Spaţiului Schengen. Codul frontierelor Schengen prevede, de asemenea, că statele membre pot introduce controale temporare la frontieră pentru a răspunde unei ameninţări grave la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.
În prezent, 27 de state europene sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen, iar România şi Bulgaria sunt state membre cu drepturi parţiale.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: