Actualitate

Nu scăpăm de praful saharian. Care sunt cele mai afectate zone.

Praful saharian se va menține deasupra teritoriului României și în următoarele zile.

Nu scăpăm de praful saharian. Sursă foto: Onescu Dan/ Facebook Nu scăpăm de praful saharian. Sursă foto: Onescu Dan/ Facebook

 

 


Praful saharian se va menține deasupra teritoriului României luni și marți, iar depunerile de praf vor fi observate în vest, nord şi centru, unde sunt prognozate ploi.

„La finalul lunii martie, circulaţia predominant sud-vestică a favorizat pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României. 


În perioada 1 aprilie, ora 10:00 - 2 aprilie, ora 22:00 se vor menţine particule de praf deasupra teritoriului României, iar depuneri de praf vor fi observate începând cu noaptea de luni spre marţi, în vest, nord şi centru, unde sunt prognozate ploi", se arată în comunicatul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). 

Ce conține praful saharian și cât de nociv este pentru sănătate? 

Praful saharian este atât de fin, încât vânturile le învârt cu repeziciune și le transportă în troposfera medie și superioară. Astfel, ele se pot ridica până la o înălțime cuprinsă între 5 și 10 kilometri în atmosferă, notează doctordebine.ro. 


Acel nisip fin conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur, iar expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate. 

Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.


De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

Reamintim că primul val de praf saharian a ajuns în România între 27-28 martie, unde masa de aer încărcată cu particule de praf a depășit aria geografică a României și s-a regăsit deasupra Mării Negre și Ucrainei. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Val de praf saharian peste România! Transilvania, printre regiunile afectate.

abonare newsletter