Actualitate
ISU recomandă românilor să adopte măsuri de protecție din cauza vântului puternic. Zeci de intervenții în Cluj și alte județe în urma rafalelor ce depășesc 80 km/h.
Românii sunt îndemnați să evite deplasările ce nu sunt necesare și să se adăpostească în locuri sigure, în contextul avertizărilor Cod Portocaliu de intensificări ale vântului. În județul Cluj, dar și în alte zone din țară, au fost zeci de intervenții pentru a îndepărta efectele produse de vântul puternic.
Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe zone din țară, inclusiv în județul Cluj. Recomandări de protecție și siguranță pentru populație/Foto: arhivă ISU Cluj
Cod portocaliu de vijelii în județul Cluj
Județul Cluj se află sub Cod portocaliu de vijelii și intensificări ale vântului, cu rafale ce vor atinge viteze de până la 80...85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h.
CITEȘTE ȘI:
Cum va fi vremea marți în Cluj-Napoca? Vremea se răcește semnificativ.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), zeci de copaci au fost doborâți, iar 16 autoturisme au fost avariate în urma vijeliilor. Astfel, în județul Cluj și alte zone din țară au fost zeci de intervenții pentru îndepărtarea efectelor cauzate de vântul puternic.
„În contextul avertizării Cod Portocaliu și Cod Galben de fenomene meteorologice ce vizează intensificări susținute ale vântului, în intervalul 02.04.2024, ora 08.00 – 02.04.2024, ora 13.00, s-au înregistrat efecte în 17 localități din 13 județe: Alba, Bihor, Botoșani, Buzău, Cluj, Dâmbovița, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Mureș, Prahova, Suceava și Vâlcea, dar și în municipiul București. În aceste zone pompierii au intervenit pentru degajarea a 13 elemente de construcție, 60 de copaci doborâți de vânt, patru stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate trei case, o anexă și 16 autoturisme”, potrivit unei informări publicate de IGSU.
Potrivit sursei citate, deocamdată nu au fost înregistrate persoane rănite.
Românii, sfătuiți să rămână în case
Recomandările pentru populație privesc adoptarea unor măsuri de siguranță și protecție, astfel că românii sunt sfătuiți să rămână în case, cu ferestrele închise, să evite trecerile pe lângă copaci și panouri publicitare, schele sau construcții ce pot fi dislocate de vântul puternic.
Pentru preîntâmpinarea situațiilor care vă pot pune viața în pericol, respectați următoarele recomandări:
*Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
*Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
*Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
*Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
Din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră și trecerile cu feriboturile din Zimnicea/TR și Turnu Măgurele/TR către Bulgaria.
Potrivit meteorologilor, vântul va continua să sufle cu putere pe tot parcursul zilei.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: