Actualitate
Revista „TABOR”, dedicată poetului Ioan Alexandru
<p>Revista „TABOR” a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului îi dedică, numărul de pe luna februarie 2011 o ediţie poetului Ioan Alexandru, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 70 de ani. Numărul lunii februarie cuprinde date despre viaţa poetului, eseuri, interviuri, recenzii.</p> <p>Pentru realizarea lui şi-au dat concursul câteva personalităţi ale vieţii culturale din România. La secţiunea Restituiri semnează mitropolitul Bartolomeu Anania – acesta este ultimul text publicat cât timp mitropolitul a fost în viaţă. Textul mitropolitului Bartolomeu reprezintă un cuvânt rostit de Înaltpreasfinţia Sa în 23 septembrie 2000, la slujba de înmormântare a poetului Ioan Alexandru, şi a apărut în revista <em>Renaşterea</em> în 2011. În aceeaşi secţiune sunt prezentate două texte-eseu despre satul românesc şi despre poezia românească ale poetului Ioan Alexandru, puse la dispoziţie de Maria Alexandru, fiica acestuia. Partea eseistică se articulează printr-un interviu realizat cu părintele Ioan Pintea de la Bistriţa şi o convorbire între Vasile Tomoioagă şi Înaltpreasfinţitul Iustinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, dialoguri care prezintă cititorului date interesante din tinereţea poetului Ioan Alexandru.</p>
Poetul Ioan Alexandru s-a născut în 24 decembrie 1945, în comuna Topa Mică din judeţul Cluj şi a murit în 25 septembrie 2000, fiind înmormântat la Mănăstirea Nicula. El a rămas în conştiinţa contemporanilor săi, ca un poet de mare profunzime şi sensibilitate creştină prin creaţiile literare Vămile pustiei, Imnele bucuriei sau Imnele iubirii.
Revista de cultură şi spiritualitate românească „TABOR” a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a apărut în aprilie 2007, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, adresându-se ierarhilor, preoţilor, intelectualilor, oamenilor de cultură, oferindu-le neîngrădit un spaţiu şi o tribună a dialogului dintre teologie şi cultură.