Economie

Lipsa de predictibilitate fiscală, criticată de patronatele din IT. „Industria resimte efectele deciziilor fiscale și anticipează un 2025 dificil”.

Eliminarea completă a facilităților fiscale pentru industria IT va afecta competitivitatea globală a României în acest sector de activitate.

Lipsa de predictibilitate fiscală, criticată de patronatele din IT. „Va afecta competitivitatea globală a României în acest sector de activitate”|Foto: pexels.com Lipsa de predictibilitate fiscală, criticată de patronatele din IT. „Va afecta competitivitatea globală a României în acest sector de activitate”|Foto: pexels.com

 

 


Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ale Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), consideră că măsurile fiscale adoptate în 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare

CITEȘTE ȘI: 
Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

În plus, schimbările fiscale anunțate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare de la 1 ianuarie 2025, au generat o incertitudine suplimentară, conform rezultatelor ANIS Sentiment Survey 2024, barometrul anual privind starea și perspectivele industriei de IT din România.


Creștere moderată în 2025 din cauza impredictibilității generate de măsurile fiscale

„Sondajul, derulat în decembrie 2024/ianuarie 2025 în rândul membrilor Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, evidențiază o combinație de frustrare, nesiguranță și optimism moderat pentru anul 2025. Industria IT din România continuă să se confrunte cu provocări generate de măsurile fiscale adoptate la sfârșitul anului 2023 și accentuate de deciziile fiscale intempestive de la finalul lui 2024. Deși companiile anticipează oportunități moderate de creștere, impredictibilitatea fiscală influențează puternic planurile pentru 2025”, potrivit informării publicate de ANIS. 

Potrivit sursei citate, decizia de eliminare parțială a facilităților fiscale în 2023 a generat efecte semnificative asupra companiilor IT:
*63,2% au raportat un impact negativ al eliminării parțiale a facilității asupra performanței financiare în 2024
*57,9% au indicat creșterea costurilor cu forța de muncă drept un factor negativ major 
*34,2% dintre companii au reușit să-și mărească echipa în 2024, o scădere față de estimările inițiale de peste 64% 
*21,1% dintre companii au încheiat 2024 cu venituri în scădere, față de doar 10% care anticipaseră o astfel de situație la începutul anului.


În ciuda provocărilor, companiile au continuat să exploreze oportunități prin diversificarea portofoliilor și extinderea pe piețe externe, elemente raportate de 65,8% dintre respondenți.

„Ordonanța-trenuleț” a bulversat industria IT

Deciziile fiscale luate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare imediată la 1 ianuarie 2025, au surprins industria și au amplificat sentimentul de nesiguranță, relevă barometrul. 


CITEȘTE ȘI: 
„Ordonanța-trenuleț” elimină facilităţile pentru angajaţii din IT, construcţii şi agricultură. Impozitul pe dividende, majorat la 10%.

În acest sens, 81,6% dintre respondenți consideră eventualele creșteri de taxe drept cea mai mare amenințare la adresa afacerilor lor, urmată de lipsa predictibilității fiscale (71,1%).

În plus, eliminarea completă a facilităților fiscale, inițial programată pentru 2028, este percepută ca o decizie care va afecta competitivitatea globală a României în sectorul IT.


Stagnarea sectorului IT, principala provocare 

Pentru 2025, companiile IT anticipează o creștere moderată a cifrei de afaceri și o stabilizare a echipelor în 2025, dar rămân îngrijorate de impredictibilitatea mediului de afaceri. Mai exact, 44,7% dintre respondenți estimează creșteri de venituri pentru 2025, iar 47,4% anticipează stagnare. De asemenea, doar 36,8% dintre companii prevăd extinderea echipei, în timp ce majoritatea (52,6%) consideră că numărul de angajați va rămâne constant.

În același timp, companiile subliniază nevoia unui mediu fiscal atractiv și a unor politici publice coerente pentru a sprijini competitivitatea sectorului IT.

Măsuri pentru combaterea efectelor negative ale „Ordonanței-trenuleț”

Membrii ANIS consideră esențiale o serie de măsuri pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor fiscale. Astfel, 47,4% dintre aceștia consideră că predictibilitatea fiscală este un imperativ pentru planificare strategică și investiții, în timp ce reducerea poverii fiscale pe muncă este considerată prioritate absolută de 76,3% dintre companii. Sprijinirea cercetării-dezvoltării-inovării (R&D) prin granturi și deduceri fiscale este menționată de aproape 50% dintre respondenți.

CITEȘTE ȘI: 
2025 vine cu noi măsuri fiscale aplicate firmelor. Modificări de taxe și impozite din acest an.

„Datele sondajului confirmă îngrijorarea companiilor din industria de IT, în special în privința instabilității fiscale și legislative. Impactul fiscalității asupra costurilor, motivației angajaților și competitivității globale este evident. România are nevoie urgentă de un real parteneriat public-privat pentru a oferi un mediu de afaceri stabil și atractiv, capabil să susțină acest sector strategic”, a declarat Corina Vasile, director executiv ANIS.

Industria IT din România rămâne un motor esențial al economiei, dar succesul său viitor depinde de politici publice coerente și de susținerea inovării, susțin membrii ANIS.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Patronatele din IT, reacție la noile măsuri fiscale: „Lovesc în stabilitatea unui sector strategic”

2025 vine cu noi măsuri fiscale aplicate firmelor. Modificări de taxe și impozite din acest an.

„Taxa pe stâlp”, criticată dur. Profesor de economie: „E mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter