Actualitate

Zece reguli esențiale pentru o drumeție în siguranță pe munte

Cum poți să fii în siguranță la munte. Reguli esențiale pentru drumețiile montane, în condițiile creșterii numărului de turiști în minivacanța de 1 Mai și Paște.

Reguli de bază pentru a fi în siguranță pe munte/Foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont Facebook.com Reguli de bază pentru a fi în siguranță pe munte/Foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont Facebook.com

 

 


Zonele montane sunt printre locurile preferate de români pentru a-și petrece minivacanța. Pentru a fi în siguranță pe munte, salvatorii montani recomandă respectarea unor reguli esențiale pentru o aventură de neuitat, fără incidente neplăcute. 

Reguli de bază pentru a fi în siguranță pe munte

CITEȘTE ȘI: 
Cum te protejezi pe munte dacă ești prins de furtună? Salvamontiști: „NU căuta refugiu în grote”

-Prognoza meteo. Înainte de a pleca, verificați prognoza meteo pentru a vă asigura că sunt condiții favorabile drumeției. Primăvara, vremea poate fi imprevizibilă, așadar este crucial să fiți pregătiți pentru schimbări rapide.
-Echipamentul adecvat. Asigurați-vă că aveți încălțăminte și îmbrăcăminte potrivită pentru munte. Straturile de haine sunt recomandate, pentru a vă putea adapta la schimbările de temperatură. Totodată nu uitați de sursa de iluminare și acumulatori de rezervă pentru telefon și lanternă.
-Planificarea traseului. Alegeți un traseu potrivit nivelului dvs. de experiență și informați-vă despre durata, dificultatea și particularitățile acestuia.
-Pachetul de Supraviețuire. Aveți întotdeauna cu dvs. un kit de prim ajutor, hărți, busolă, apă, mâncare, lanternă și un fluier de urgență.
-Informarea despre faună și floră. Cunoașterea speciilor de animale și plante pe care le puteți întâlni pe traseu deoarece vă poate ajuta să evitați eventualele pericole.
-Respectarea naturii. Păstrați curățenia pe traseu, nu lăsați gunoi și nu deteriorați habitatul natural.
-Comunicarea planurilor. Informați structurile Salvamont sau pe cineva apropiat despre traseul dvs. și ora estimată de întoarcere.
-Navigarea conștientă. Folosiți hărți și dispozitive de navigație dedicate pentru a evita rătăcirea, mai ales în zone necunoscute sau slab semnalizate.
-Hidratarea și alimentația. Asigurați-vă că aveți suficientă apă și mâncare energizantă pentru a susține efortul fizic.
-Adaptabilitate. Fiți pregătiți să vă ajustați planurile în funcție de condițiile meteo sau de propriul nivel de energie și sănătate.


În perioada minivacanței, salvamontiștii vor patrula preventiv pe traseele montane și vor fi pregătiți să intervină în cel mai scurt timp dacă situația o va impune. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

12 sfaturi utile pentru prevenirea accidentelor pe munte, de la salvamontiștii clujeni! Ce să faci dacă te rătăcești

Ultimele Stiri
abonare newsletter