Actualitate

12 lucruri pe care (poate) nu le știi despre șosete

De când există șosetele? De ce s-au scurtat în timp? Este adevărat că Einstein nu le suporta? De ce se pierd în mașina de spălat? 12 aspecte interesante despre cel mai bun prieten al picioarelor tale.

De ce se pierd șosetele în mașina de spălat. Formula matematică  și alte 11 informații surprinzătoare. Foto: pexels.com De ce se pierd șosetele în mașina de spălat. Formula matematică și alte 11 informații surprinzătoare. Foto: pexels.com

 

 


Înainte de secolul al XX-lea, majoritatea șosetelor ajungeau până la genunchi. Dar odată cu apariția pantalonilor lungi pentru bărbați, la începutul anilor 1900, dimensiunile au început să se reducă.

 


Cele mai vechi șosete sunt egiptene și datează din perioada cuprinsă între 250 și 420 î.Hr. La acea vreme, se pare că erau purtate cu sandale. Expuse la Muzeul Victoria și Albert din Londra în 2012, ele au fost găsite în necropola din vechea Oxyrhynchus, o colonie grecească de pe Nil, la sfârșitul secolului al XIX-lea și donate muzeului în 1900 de Robert Taylor Watford.

Einstein nu suporta șosetele și prefera să nu le poarte atunci când putea. Unul dintre obiceiurile sale ciudate era acela de a se încălța fără șosete, chiar și atunci când era invitat la o cină oficială la Casa Albă. Se pare că avea o idiosincrasie deosebită pentru găurile care se puteau forma atunci când șosetele se uzau.


Potrivit istoricilor, șosetele au intrat la modă în jurul anului 1000. Fabricarea unor șosete confortabile la acea vreme era un proces complex care necesita atenție și bani. Așa că nobililor și regilor le plăcea să își etaleze șosetele, pentru a-și exprima puterea financiară și clasa. Acest lucru ar explica, de asemenea, de ce șosetele sunt adesea oferite ca daruri de Crăciun: dăruirea de șosete a fost mult timp considerată un gest generos și important, relatează Focus.

Aspecte surprinzătoare despre șosete: De ce se scurtează, de ce nu le Suporta Einstein

În engleză, pentru șosete cuvântul este „sock”, derivat din „soccus", ceea ce reprezintă ciorapii folosiți de actori în comedii. 


Le subestimăm, dar șosetele au însoțit omenirea încă de la începuturile timpului. BBC a inclus chiar o pereche printre cele 100 de obiecte care povestesc istoria lumii: este vorba despre o pereche de șosete din Coppergate (York).

Prima mașină de făcut șosete datează din 1589, inventată de William Lee, un cleric englez care dorea să o ajute pe soția sa croitoreasă să economisească timp la tricotat. Mașina sa tricota de opt ori mai repede.


Mașina lui Lee a fost îmbunătățită în 1864 de William Cotton. Dar punctul de cotitură în istoria șosetelor a fost în 1938, odată cu inventarea nailonului. Până atunci, șosetele erau fabricate din mătase, lână sau bumbac. Prima pereche de șosete din nailon a ajuns în magazinele din New York la 15 mai 1940: 72.000 de perechi au fost vândute într-o singură zi.

Șosetele, mai mult decât un simplu accesoriu. 12 fapte captivante despre evoluția lor

Până în 2013, uniforma militară rusă includea folosirea benzilor pentru picioare în loc de șosete. Ministerul Apărării a fost cel care a „aruncat la coșul de gunoi” „portyanki" sau „plasturi pentru picioare", care până la începutul anilor 1900 erau populare în rândul armatelor din multe țări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Canada și Marea Britanie, pentru a proteja mai bine picioarele de materialul cizmelor.

CITEȘTE ȘI:
Femei celebre din istoria Clujului. De la aviație, la artă și știință, feminitatea în lumina istoriei

Există o mare probabilitate ca șosetele pe care le purtați în acest moment să fi fost produse în „orașul șosetelor", China. Districtul Datang din estul Chinei este unul dintre cei mai importanți producători de șosete din lume, producând, se pare, aproximativ o treime din șosetele din lume. S-a estimat că, într-un an, din fabricile sale ies două perechi de șosete pentru fiecare locuitor al planetei.

Business Insider a numărat nu mai puțin de 62 de lucruri care pot fi făcute cu șosete vechi: de la căptușirea picioarelor scaunelor și meselor, pentru a preveni zgârieturile pe podea, până la o pungă de gheață. De la o hănuță pentru un câine mic, la adevărate arme, umplându-le cu piulițe, șuruburi și bănuți.

De ce se pierd șosetele în mașina de spălat? S-ar explica printr-o formulă matematică originală și complicată, pusă la punct de doi cercetători britanici. Pe scurt: mărimea rufelor, plus complexitatea spălării, minus nivelul de atenție acordat, înmulțit cu aptitudinea de a spăla la mașină. Rezultatul? Complexitatea încărcăturii de rufe și distragerea atenției ar fi principalele vinovate. Tot potrivit cercetătorilor, în Marea Britanie se pierde cel puțin o șosetă în fiecare lună, 15 pe an, aproximativ 1.264 pe parcursul vieții. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Românii comandă de șapte ori mai mulți mici de 1 Mai față de o zi obișnuită. De unde a pornit istoria produsului emblematic preferat de români?

Ultimele Stiri
abonare newsletter