Actualitate

Un material nou descoperit absoarbe dioxidul de carbon mai repede decât copacii

Oamenii de știință au făcut o descoperire uimitoare care ar putea schimba lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cercetătorii au descoperit un material nou descoperit absoarbe dioxidul de carbon mai repede decât copacii. FOTO: Alaistar Greener / X Cercetătorii au descoperit un material nou descoperit absoarbe dioxidul de carbon mai repede decât copacii. FOTO: Alaistar Greener / X

 

 


Un nou material, alcătuit din molecule, a demonstrat o capacitate extraordinară de a absorbi dioxidul de carbon (CO2) și hexafluorura de sulf (SF6), cel mai puternic gaz cu efect de seră cunoscut.

 


Acest material revoluționar, descris ca fiind „interesant" de către cercetători, are potențialul de a depăși eficiența copacilor în absorbția CO2, oferind o soluție mult mai rapidă pentru combaterea emisiilor dăunătoare.

Noul material este format din molecule goale, asemănătoare unor cuști, care formează o structură capabilă să absoarbă cantități mari de dioxid de carbon (CO2) și hexafluorură de sulf (SF6), cel mai puternic gaz cu efect de seră cunoscut. 


Recent descoperit de o echipă de oameni de știință condusă de cercetători de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh (Marea Britanie), noul material este capabil să absoarbă dioxidul de carbon (CO2) mai repede decât copacii și, de asemenea, să stocheze cantități mari de hexafluorură de sulf (SF6), cel mai puternic gaz cu efect de seră cunoscut. 

Descoperirea a fost salutată cu entuziasm de cercetători, care au numit noul material „interesant", deoarece ar putea deveni un instrument important în dezvoltarea tehnologiilor de captare a gazelor cu efect de seră din atmosferă. 


Schimbări climatice: O descoperire uimitoare ar putea revoluționa lupta împotriva CO2

„Chiar și atunci când vom înceta să mai emitem dioxid de carbon, va exista în continuare o nevoie uriașă de a capta emisiile aflate deja în mediul înconjurător", a explicat Dr. Marc Little de la Institutul de Științe Chimice al Universității Heriot-Watt și co-autor principal al cercetării. 

CITEȘTE ȘI:
UE va recomanda reduceri semnificative ale emisiilor de CO2 pentru atingerea ţintelor climatice din 2040

„Plantarea de copaci este o modalitate foarte eficientă de a absorbi carbonul, dar este foarte lentă. Așadar, avem nevoie de intervenția umană, cum ar fi moleculele create de om, pentru a capta eficient și mai rapid gazele cu efect de seră din mediul înconjurător”.


Materialul pe care cercetătorii tocmai l-au descoperit este alcătuit din blocuri de molecule asamblate într-o „cușcă tetraedrică". Procesul de sinteză, explică savanții într-o lucrare de cercetare publicată în revista Nature Synthesis, conferă moleculelor din cușca tetraedrică o bună solubilitate și, mai ales, capacitatea de a cristaliza.

Un material revoluționar absoarbe CO2 mai rapid decât copacii

Mai exact, moleculele din cușcă au prezentat „o absorbție ridicată de CO2 și SF6 datorită structurii lor polare", au precizat autorii studiului, care au testat eficiența noului material în experimente de laborator și au constatat că abundența unor legături polare din cavitatea cuștii îi conferă „o capacitate de absorbție ridicată".

Pentru a prezice modul în care se vor asambla blocurile moleculare, oamenii de știință au folosit simulări pe calculator înainte de a proceda la sinteza chimică propriu-zisă.

Strategia de proiectare ar putea fi îmbunătățită și mai mult prin utilizarea instrumentelor de inteligență artificială.

„Studiul nostru este un pas important în această direcție, dar dacă vom reuși să folosim instrumente de inteligență artificială, atunci vom putea într-adevăr să prevedem aceste materiale mai repede și mai precis, accelerând descoperirea lor”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România aruncă în aer peste 13 milioane de TONE de dioxid de carbon pe an, din producerea cimentului

Ultimele Stiri
abonare newsletter