Actualitate

Malta refuză extrădarea lui Paul Phillipe al României, condamnat în dosarul „Ferma Băneasa”. Se cere intervenția Curții de Justiţie a Uniunii Europene.

Instanţa din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe, condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”. România cere intervenția Curții de Justiţie a Uniunii Europene.

Un tribunal din Malta a respins, luni, cererea autorităţilor române de extrădare formulată pe numele lui Paul Philippe al României/Foto: ziaruldeiasi.ro Un tribunal din Malta a respins, luni, cererea autorităţilor române de extrădare formulată pe numele lui Paul Philippe al României/Foto: ziaruldeiasi.ro

 

 


Paul Lambrino, cunoscut drept Paul al României, condamnat în dosarul „Ferma Băneasa” la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, a fost depistat la finalul lunii trecute în Malta.

CITEȘTE ȘI: 
Paul Phillipe al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. Este condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare.

Un tribunal din Malta a respins, luni, cererea autorităţilor române de extrădare a lui Paul Philippe al României. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 3 zile.


Ministerul Justiției: „Legislația UE nu e aplicată corespunzător”

Curtea de Apel Braşov va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu.

Potrivit Ministerului Justiției, legislaţia Uniunii Europene în materia mandatului european de arestare „nu este aplicată corespunzător”.


„În jurisprudenţa CJUE s-a consacrat că doar în circumstanţe excepţionale instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare. Ca exemplu, CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare (Castano contra Belgiei). De asemenea, în virtutea principiului recunoaşterii reciproce, al încrederii reciproce şi al cooperării loiale, Curtea de Apel Braşov solicită CJUE să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă desfăşurată în alt stat. Pe scurt: dacă un fugar român este găsit în X stat şi se judecă predarea lui, statul român să poată trimite un reprezentant care să formuleze în mod direct cereri, propuneri de probe, să exercite căi de atac. Să exprime punctul de vedere al statului român. Să explice în faţa instanţei din statul străin orice detaliu de procedură internă sau legat de fugarul respectiv”, a explicat Alina Gorghiu.

Primul termen în dosarul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene este la finalul lunii iunie.


La finalul lunii trecute, Paul Phillipe a fost ridicat dintr-un resort de lux din Malta, unde era în vacanță. Atunci, o instanță din Malta a decis arestarea preventivă a acestuia.

În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. De peste 3 ani de zile, autoritățile române încearcă să îl aducă în țară pe Paul Philippe al României.  


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Paul Phillipe al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. Este condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter