Actualitate

Șeful Armatei avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina. „România trebuie să se pregătească”.

Șeful Armatei României, generalul Gheorghiţă Vlad, avertizează că există riscul escaladării conflictului din Ucraina, iar țara noastră trebuie să se pregătească.

Șeful Armatei Române: „Există riscul escaladării conflictului din Ucraina, iar România trebuie să se pregătească”/Foto: MApN BSDA Facebook Șeful Armatei Române: „Există riscul escaladării conflictului din Ucraina, iar România trebuie să se pregătească”/Foto: MApN BSDA Facebook

 

 


Generalul Gheorghiţă Vlad a avertizat, miercuri, că există riscul escaladării conflictului din Ucraina, cu riscuri substanțiale pentru România. Nu este primul avertisment lansat de șeful Armatei României. 

„Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor inclusiv cele de natură militară. 


Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”, a spus șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad în cadrul conferinței Black Sea Defense&Aerospace (BSDA). 

„Rusia nu se va opri aici”

Șeful Armatei Române ia în calcul o posibilă extindere a războiului din Ucraina. Generalul Gheorghiță Vlad, solicita, în februarie 2024, adoptarea de urgență a legii privind pregătirea populației pentru apărare.


Generalul Gheorghiță Vlad se așteaptă la o escaladare a războiului din Ucraina „în perioada imediat următoare”.

„Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare. 


Populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a declarat șeful armatei Gheorghiță Vlad în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă România.

Gheorghiță Vlad a precizat că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, prin care se încearcă schimbarea sistemului. Șeful Statului Major al Apărării spune că își dorește ca proiectul să fie adoptat în acest an.


Printre opțiunile făcute publice de reprezentanții armatei, figurează și posibilitatea introducerii serviciului militar în termen, voluntar. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șeful Armatei solicită pregătirea populației pentru extinderea războiului de la granițele României. „Rusia nu se va opri aici”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter