Actualitate

Amenzile de circulație nu vor crește prin majorarea salariului minim. Punctul de amendă, înghețat până la sfârșitul anului.

Majorarea salariului minim de la 1 iulie 2024 nu va genera automat și o creștere din vară a valorii amenzilor de circulație, în condițiile în care punctul de amendă va rămâne înghețat până la final de an.

Majorarea salariului minim nu va duce la creșterea valorii amenzilor. Punctul de amendă, înghețat până la finalul lui 2024/FOTO: Facebook/ Poliția Română Majorarea salariului minim nu va duce la creșterea valorii amenzilor. Punctul de amendă, înghețat până la finalul lui 2024/FOTO: Facebook/ Poliția Română

 

 


Salariul minim brut din România se va majora de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună, de la 1 iulie 2024. Ultima oară, amenzile de circulație au fost majorate de la 1 ianuarie 2024.

CITEȘTE ȘI: 
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie. Aproximativ 1,6 milioane de angajaţi vor primi bani în plus.

Amenzile de circulație nu vor crește de la 1 iulie 2024 prin majorarea salariului minim la 3.700 de lei, potrivit surselor oficiale consultate de Hotnews.ro. Punctul de amendă este acum 165 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim brut, și ar crește la 185 de lei prin majorarea pregătită de Guvern, dar sursele citate spun că „punctul de amendă va rămâne la valoarea actuală până la sfârșitul acestui an”.


Clase de sancțiuni

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, începând cu anul 2024, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 3.300 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncte de penalizare) este de 16.500 de lei. 

Clasele de sancţiuni sunt: 


  • clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
  • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

CITEȘTE ȘI:
 Veste bună pentru șoferi! Amenzile rutiere pot fi contestate și la judecătoria din zona de domiciliu. Legea a fost promulgată

Pentru ca punctul de amendă să nu crească automat prin majorarea salariului minim brut, Guvernul ar trebui să vină cu o modificare legislativă în acest sens, până la 1 iulie 2024, cel mai probabil o Ordonanță de urgență (OUG), potrivit sursei citate. 

În situația în care Guvernul decide majorarea salariului minim brut la 3.700 lei, valoarea punctului de amendă ar putea crește la 185 de lei. Prin urmare, și amenzile vor fi mult mai mari.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Amenzi mai mari de circulație, de la 1 ianuarie. Cu cât crește punctul de amendă?

Ultimele Stiri
abonare newsletter