Actualitate

Prima lună de vară vine cu temperaturi mari, dar și cu fenomene meteo extreme. Prognoza meteo actualizată pentru următoarea perioadă.

Meteorologii anunță temperaturi ridicate pe tot parcursul lunii iunie, însă nu vor lipsi ploile torențiale și vijeliile. Prognoza meteo actualizată.

Temperaturi ridicate în prima lună de vară. Prognoza meteo actualizată/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Temperaturi ridicate în prima lună de vară. Prognoza meteo actualizată/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Temperaturile din luna iunie vor fi mai ridicate decât cele înregistrate în mod obișnuit în această lună, mai ales în sudul țării, cantitățile de precipitații vor fi ușor mai reduse, însă vor fi prezente fenomenele meteo extreme. 

 


Astfel, în următoarele două săptămâni (3 - 16 iunie) regimul termic prognozat va sta sub semnul unor valori termice mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă, precum şi al instabilităţii atmosferice ce îşi va face simţită prezenţa în mod accentuat în majoritatea regiunilor, potrivit prognozei meteo actualizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Transilvania, valorile termice, cu mici oscilaţii în primele zile, vor fi în creştere treptată până în jurul datei de 10 iunie, caracterizând o vreme călduroasă. Ulterior, mercurul din termometre va avea o tendinţă uşoară de scădere, însă va fi în continuare mai cald decât în mod obişnuit pentru această perioadă. Media regională a temperaturilor maxime va fi de 25 - 26 de grade, la începutul intervalului, şi va atinge valori în jurul a 31 de grade la începutul săptămânii a doua de prognoză, urmând să scadă spre 27 - 28 de grade, la sfârşitul perioadei de anticipaţie. Media temperaturilor minime se va situa, în general, între 12 şi 16 grade, cu cele mai mari valori în nopţile din 10 - 12 iunie. Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat la începutul primei săptămâni de prognoză şi îndeosebi după data de 11 iunie.


Astfel, perioadele cu vreme mai caldă vor alterna cu zile în care vor fi înregistrate furtuni sau ploi torențiale.

În cea de-a doua parte a intervalului (17 iunie - 1 iulie) valorile termice se vor menține la un nivel ridicat, iar precipitațiile vor fi mai puține decât normalul intervalului analizat. 


Săptămâna 03 – 10 iunie 2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de ploaie vor fi mai mari în extremitatea de nord-vest a țării, iar în rest vor fi în general deficitare, mai ales în zona Carpaților Orientali.


Săptămâna 10 – 17 iunie 2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sudice. Cu excepţia extremităţii de vest, de sud şi de sud-est a ţării, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de valorile normale, acestea vor fi excedentare, mai ales în regiunile nordice şi centrale.

Săptămâna 17 – 24 iunie 2024

Temperatura medie va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în jumătatea de vest a ţării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 24 iunie – 01 iulie 2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice. Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va avea o tendinţă deficitară în cea mai mare parte a ţării, potrivit ANM.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade şi fenomene meteo extreme. Prognoza meteo pentru luna iunie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter