Actualitate

„Am avut inima frântă”. Rusia listează copiii ucraineni răpiți pe site-urile de adopții

Copiii ucraineni care au fost răpiți și duși în Rusia în primele luni ale invaziei Kremlinului din 2022 au fost dați spre adopție de către autorități, într-un caz sub o identitate rusă falsă, a constatat o investigație a Financial Times.

Rusia listează copiii ucraineni răpiți pe site-urile de adopții. Foto: Ukraine.ua / Facebook Rusia listează copiii ucraineni răpiți pe site-urile de adopții. Foto: Ukraine.ua / Facebook

 

 


Folosind instrumente de recunoaștere a imaginilor și înregistrări publice, precum și interviuri cu oficiali ucraineni și rude ale copiilor, Financial Times a identificat și localizat patru copii ucraineni pe site-ul de adopții rusesc usynovite.ru, legat de guvernul de la Moscova.

 


Unul dintre copiii identificați este prezentat cu un nou nume rusesc și o vârstă diferită de cea reală, menționată în documentele emise de guvernul ucrainean. Un alt copil apare folosind o versiune rusificată a numelui său ucrainean. Niciun detaliu despre originea ucraineană a copiilor nu este menționat.

Aceștia sunt copii cu vârste între 8 și 15 ani, răpiți din centrele de îngrijire de stat din regiunile sudice și estice ale Ucrainei, care au căzut sub ocupația rusă în 2022. Ei au fost separați forțat de tutori și rude și transferați ilegal în regiuni rusești ca Tula, lângă Moscova, Orenburg, aproape de Kazahstan, sau chiar în Crimeea ocupată.


Rusia transformă copiii ucraineni răpiți în „ruși" și îi dă spre adopție sub identități falsificate 

Descoperirile Financial Times vin să se adauge la numărul tot mai mare de dovezi care, potrivit Curții Penale Internaționale, oficialilor guvernamentali ucraineni și experților juridici, indică presupuse crime de război și crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina.

Kremlinul neagă acuzațiile și încearcă să își justifice acțiunile, susținând că a acționat pentru protecția copiilor. Putin a semnat chiar decrete pentru a facilita acordarea rapidă a cetățeniei ruse pentru copiii ucraineni răpiți și aduși în Rusia.


CITEȘTE ȘI:
Biden îi cere scuze lui Zelenski și promite un nou ajutor pentru Ucraina - VIDEO

Autoritățile ucrainene estimează că aproape 20.000 de copii au fost duși cu forța în Rusia de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022, multe mii fiind încă dați dispăruți.

Rusia schimbă identitățile copiilor ucraineni răpiți și îi listează pe site-urile de adopții rusești

Rudele copiilor identificați de Financial Times au refuzat să vorbească în detaliu despre situația lor, de teama represaliilor Moscovei care ar putea împiedica întoarcerea copiilor acasă. Însă alte familii ale căror copii au fost răpiți și ulterior repatriați au povestit experiențe traumatizante în timpul șederii forțate în Rusia.


„Am avut inima frântă”, a declarat Svitlana Popova, mama Alinei Kovaleva, în vârstă de 15 ani, care a fost răpită de un grup de soldați ruși în regiunea ocupată Herson. Răpitorii fiicei sale „au falsificat un nou certificat de naștere pentru a spune că Alina s-a născut în Rusia”, a declarat ea la Kiev, după ce s-a întors cu fiica sa. „Și acte de adopție. [Aveau de gând] să o facă pe fiica mea a lor".

Copiii au fost constrânși să vizioneze și să recite propaganda Kremlinului, li s-a interzis contactul cu rudele și au fost forțați să primească identități rusești. Multe cazuri de abuz verbal și fizic din partea îngrijitorilor și a altor copii ruși au fost raportate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Etapă nouă în războiul Rusia- Ucraina! Biden dă undă verde Ucrainei să atace Rusia - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter