Actualitate

Etapă nouă în războiul Rusia- Ucraina! Biden dă undă verde Ucrainei să atace Rusia - VIDEO

Președintele american Joe Biden a ridicat parțial interdicția impusă Ucrainei de a folosi armele americane pentru a ataca teritoriul rusesc. Schimbarea de politică se aplică doar pentru apărarea regiunii Harkov, unde luptele s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Biden a dat undă verde Ucrainei să atace Rusia. Foto: President Biden / X Biden a dat undă verde Ucrainei să atace Rusia. Foto: President Biden / X

 

 


În contextul în care forțele ruse au avansat în zona Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat la doar 20 de kilometri de granița cu Rusia, oficialii ucraineni au intensificat apelurile către administrația americană pentru a putea riposta. 

 


Președintele Volodimir Zelenski a argumentat că restricția anterioară punea forțele ucrainene într-o situație nesustenabilă.

Deși Statele Unite interziceau până acum utilizarea rachetelor americane cu rază lungă de acțiune și a altor muniții pentru atacuri ofensive în interiorul Rusiei, temându-se de escaladarea conflictului, schimbarea de strategie sugerează o nouă etapă a războiului.


Biden ridică parțial restricțiile pentru Ucraina de a ataca Rusia în regiunea Harkov 

Secretarul de stat Antony Blinken a făcut aluzie la această modificare de politică la o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO de la Praga, unde a denunțat dezinformarea Moscovei drept „o otravă".

CITEȘTE ȘI:
Ucraina se confruntă cu cea mai gravă criză de la începutul războiului - VIDEO

În timp ce această decizie a stârnit controverse, oficialii americani subliniază că Ucraina are acum mai multă libertate de acțiune pentru a se apăra în fața ofensivei ruse în zona Harkovului, fără a fi autorizată însă să atace în adâncul Rusiei, anunță Sky News.


Etapă nouă în război. Biden permite atacuri defensive în Rusia

La începutul acestei săptămâni, președintele francez Emmanuel Macron și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au declarat că țările occidentale nu ar trebui să se opună dacă Ucraina trebuie să atace în interiorul Rusiei pentru a se apăra.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șeful Armatei avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina. „România trebuie să se pregătească”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter