Actualitate

Schimbarea peisajului politic în Europa. Liderii UE eșuează în a ajunge la un acord pentru von der Leyen

Liderii UE nu au ajuns încă la un acord final privind candidații pentru funcțiile de conducere ale blocului comunitar. Au părăsit discuțiile de la Bruxelles fără un acord final.

Liderii UE nu au ajuns la un acord final privind candidații pentru funcțiile de conducere ale blocului comunitar. Foto: Ursula von der Leyen / Facebook Liderii UE nu au ajuns la un acord final privind candidații pentru funcțiile de conducere ale blocului comunitar. Foto: Ursula von der Leyen / Facebook

 

 


Mulți au lăudat bilanțul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

 


Aceasta părea să fie pe cale să obțină aprobarea pentru un al doilea mandat. 

La o cină informală, cei 27 de lideri au pus în balanță consecințele alegerilor europene. Liderii au discutat despre cum să țină cont de rezultate în momentul desemnării candidaților. 


Peisajul politic European se schimbă: Impas în desemnarea noilor lideri ai instituțiilor UE

„Nu există niciun acord în această seară", a declarat presei președintele Consiliului European, Charles Michel, luni seara târziu, după cina liderilor, conform Politico.

Un diplomat European a declarant, sub protecția anonimatului, că, deși negociatorii au căzut de acord asupra a trei nume, liderii vor continua discuțiile la o dată ulterioară, probabil pe 27-28 iunie.


Alegerile din 6-9 iunie au adus lovituri majore partidelor de guvernământ de la Paris și Berlin. Motorul franco-german care, de obicei, propulsează politica UE, a fost slăbit în mod semnificativ. 

CITEȘTE ȘI:
Țările UE au ajuns la un acord pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

În conformitate cu împărțirea puterilor în UE, liderii au dreptul de a desemna următorul președinte al Comisiei. 


Șeful UE este responsabil de elaborarea politicilor în toate domeniile, de la climă la bugetul comun. 

În timpul pandemiei, Von der Leyen a condus un efort uriaș pentru a asigura miliarde de vaccinuri anti-COVID. 

Ea a creat un fond de redresare economică și a sprijinit Kievul în războiul cu Rusia. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sprijinit viitoarea aderare a Kievului la UE. Este important de reținut că liderii trebuie să ajungă la un acord asupra unui pachet de măsuri care implică alte 3 posturi de conducere. 

Liderii UE eșuează în a ajunge la un acord pentru mandatul lui Von der Leyen în fruntea Comisiei Europene

În prezent, Charles Michel este președintele Consiliului European, iar Josep Borrell din Spania este șeful politicii externe a UE. 

Conservatoarea Roberta Metsola, din Malta, este președintele Parlamentului European. 

La Bruxelles, numele pentru posturile de conducere ale celor 27 de țări ale blocului comunitar circulă de luni de zile. Fostul premier socialist portughez Costa este frecvent menționat pentru funcția de președinte al Consiliului. Premierul estonian Kaja Kallas a fost vehiculat ca potențial diplomat de top al blocului. Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, este cunoscută pentru linia sa dură față de Rusia. Conservatoarea Roberta Metsola din Malta vrea să conducă din nou parlamentul. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Statistici îngrijorătoare. Din ce în ce mai mulți tineri, atât din UE, cât și din România nu învață și nu lucrează.

abonare newsletter