Actualitate

Angajatorii, obligați să aplice măsuri pentru protecția angajaților pe caniculă. Amenzi de 2.500 de lei.

Angajatorii care nu respectă prevederile privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu caniculă pentru protecţia angajaţilor pot fi amendaţi cu până la 2.500 de lei.

Angajatorii care nu respectă prevederile privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu caniculă pentru protecţia angajaţilor pot fi amendaţi cu până la 2.500 de lei| Foto: pixabay.com Angajatorii care nu respectă prevederile privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu caniculă pentru protecţia angajaţilor pot fi amendaţi cu până la 2.500 de lei| Foto: pixabay.com

 

 


Angajatorii care nu respectă prevederile privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu caniculă pentru protecţia angajaţilor pot fi amendaţi cu până la 2.500 de lei.

 


Potrivit prevederilor ordonanţei OUG nr. 99/2000, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, precum: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

„Inspectorii de muncă verifică respectarea tuturor reglementărilor prevăzute pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor expuşi la temperaturi extreme, şi anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/ persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eşalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct.


Potrivit sursei citate, măsurile în perioada cu temperaturi extreme se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme. 


Articol scris de Aurel-Constantin Bîrliba

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pisică lăsată pe balcon pe timpul caniculei, pe Calea Mănăștur: „Care ți-ai lăsat pisica pe balcon, pe căldurile astea?” VIDEO

A fost prelungit codul galben de caniculă în Cluj. Maximele vor ajunge la 35 de grade.

abonare newsletter