Actualitate

România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei. Decizia CSAT.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, joi, ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei.

România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT, în urma deciziei CSAT|Foto: US Military News youtube.com România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT, în urma deciziei CSAT|Foto: US Military News youtube.com

 

 


Decizia a fost anunţată prin intermediul unei informări publicate de Administraţia Prezidenţială după şedinţa CSAT, desfăşurată la Palatul Cotroceni.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, arată sursa citată.


Soluții pentru acoperirea vulnerabilității României

Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.  

Anterior, Ministerul Apărării Naționale a prezentat în CSAT o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.


CITEȘTE ȘI: 
Klaus Iohannis, vizită de lucru în SUA. Șeful statului va fi primit la Casa Albă de Joe Biden.

„Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Sursa citată arată că poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei.


În cadrul întâlnirii de la Casa Albă, de luna trecută, cu președintele Joe Biden, unul din punctele de discuție a fost reprezentat de o eventuală cedare către Ucraina a unui sistem Patriot de apărare anti-aeriană.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis, vizită de lucru în SUA. Șeful statului va fi primit la Casa Albă de Joe Biden.

Ultimele Stiri
abonare newsletter