Actualitate

Alertă pentru turiști: Paradisul grecesc și plajele Turciei, amenințate de flăcări - VIDEO

Grecia și Turcia, două dintre cele mai populare destinații turistice ale verii, se confruntă cu o serie de incendii devastatoare care amenință siguranța localnicilor și a vizitatorilor.

Autoritățile bănuiesc incendieri intenționate în Grecia. Foto: arhivă Time Out New York / X Autoritățile bănuiesc incendieri intenționate în Grecia. Foto: arhivă Time Out New York / X

 

 


Situația este alarmantă în apropierea capitalei elene, Atena, unde un incendiu major a forțat evacuarea a două zone.

 


Miercuri, la aproximativ 30 de kilometri sud de centrul Atenei, în zona Vari, a izbucnit un incendiu de proporții. 

Peste 140 de pompieri, sprijiniți de 16 avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, au luptat cu flăcările alimentate de vânturile puternice și vremea uscată. 


Vacanță în pericol: Incendiile devastatoare amenință Grecia și Turcia

Vassilis Kikilias, ministrul grec pentru criză climatică și protecție civilă, a declarat că există suspiciuni privind originea intenționată a incendiului, menționând descoperirea unei canistre de benzină în apropierea focarului initial, potrivit Hindustan Times.

CITEȘTE ȘI:
Tragedie la pelerinajul hajj din Arabia Saudită: Peste 1.000 de morți din cauza căldurii extreme - VIDEO

Deși pompierii au reușit să izoleze în mare parte incendiul până miercuri seara, rămân în alertă. Pagubele raportate includ o casă arsă și mai multe ambarcațiuni distruse într-o zonă de parcare pentru iahturi.


În paralel, Turcia se confruntă cu propriile provocări legate de incendii. În peninsula istorică Gallipoli și în Eceabat, din provincia Canakkale, autoritățile au reușit să controleze două incendii majore care au dus la evacuarea a două sate. Sute de pompieri și voluntari, asistați de 15 avioane de stingere a incendiilor, au luptat cu flăcările care au amenințat inclusiv monumente istorice.

Evacuări de urgență lângă Atena: Ce trebuie să știe turiștii despre incendiile din Grecia

Situația rămâne tensionată în ambele țări, cu multiple focare anunțate.


În Grecia, zeci de incendii au izbucnit în ultimele zile, majoritatea fiind stinse rapid. Totuși, pompierii continuă să lupte cu incendii în regiunea Peloponez, în centrul Greciei și pe insula Lesbos.

Autoritățile grecești avertizează că riscul de incendii rămâne ridicat, în special în zona metropolitană a Atenei, din cauza unei ierni neobișnuit de uscate și calde care a lăsat vegetația extrem de vulnerabilă.

Pentru turiștii care plănuiesc să viziteze Grecia sau Turcia în această perioadă, se recomandă o atenție sporită și urmărirea îndeaproape a avertismentelor locale. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Val neobișnuit de căldură în Grecia și Turcia. Turcia a raportat primele incendii forestiere majore.

Ultimele Stiri
abonare newsletter