Actualitate

Câte sisteme Patriot mai are România, după ce a decis să doneze unul Ucrainei

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, joi, ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei.

Câte sisteme Patriot mai are la dispoziţie România după ce a decis să doneze unul Ucrainei | Foto: US Military News - youtube.com Câte sisteme Patriot mai are la dispoziţie România după ce a decis să doneze unul Ucrainei | Foto: US Military News - youtube.com

 

 


România a comandat şapte sisteme Patriot, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari.  

 


Până acum au fost furnizate doar patru dintre sisteme, dintre care doar două sunt operaţionale în acest moment, al treilea putând fi utilizat de la sfârşitul anului, iar al patrulea la începutul anului viitor, potrivit presshub.ro.

Sisteme Patriot pentru România

Primul sistem a fost livrat Forţelor Aeriene Române în 2020, iar din 2021 execută misiuni specifice de apărare. 


Al doilea sistem Patriot a fost livrat în 2022 şi a intrat în 2023 în înzestrarea Regimentului 74 Patriot unde a devenit operaţional.

Al treilea sistem şi al patrulea au fost recepţionate în 2022 şi 2023. 


De asemenea, România a intrat şi într-un program de achiziţie gestionat de NATO prin care va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T la un cost estimat de circa 1 miliard de euro, potrivit sursei citate. 

Ministerul Apărării a afirmat, în luna februarie, că termenele de livrare pentru unele tipuri de tehnică militară de ultimă generaţie au devenit foarte lungi, un fenomen global ca urmare a situaţiei de securitate generată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Pentru România asta înseamnă că unele achiziţii militare au un termen mai îndepărtat de livrare decât s-ar fi dorit, mai precizează sursa citată. 


România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei

România va dona un sistem Patriot către Forţele Armate ale Ucrainei. 

Decizia a fost anunţată prin intermediul unei informări publicate de Administraţia Prezidenţială după şedinţa CSAT, desfăşurată la Palatul Cotroceni.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, arată sursa citată.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei. Decizia CSAT.

Ultimele Stiri
abonare newsletter