Actualitate

Decizia favorabilă României în dosarul Roșia Montană ar putea fi contestată de Gabriel Resources. Statul român nu a prelungit licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor.

Gabriel Resources ia în calcul contestarea deciziei prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană, precum și cea prin care statul român nu a prelungit licența de concesiune.

Decizia favorabilă României în dosarul Roșia Montană, în urma căreia statul român nu a prelungit licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor, ar putea fi contestată de Gabriel Resources|Foto: arhivă monitorulcj.ro Decizia favorabilă României în dosarul Roșia Montană, în urma căreia statul român nu a prelungit licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor, ar putea fi contestată de Gabriel Resources|Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Săptămâna trecută, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) anunța că România nu va prelungi licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană.

CITEȘTE ȘI: 
România nu va prelungi licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor de la Roşia Montană

Acum, Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, vrea să conteste decizia tribunalului de la Washington (ICSID) prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană și decizia prin care statul român nu a prelungit licența de concesiune pentru perimetrul de exploatare de la Roșia Montană.


Decizia favorabilă Româniai în dosarul Roșia Montană, contestată

În martie 2024,  România a câștigat procesul privind Roșia Montană, iar compania canadiană Gabriel Resources trebuie să plătească țării noastre cheltuielile de judecată, adică peste 30 de milioane de lei, un milion de euro şi un milion de USD.

CITEȘTE ȘI: 
Roșia Montană. Gabriel Resources a dat în judecată statul român și contestă sechestrul pus în contul datoriei de 10 milioane de dolari.

După ce România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources. 


Gabriel Resources anunță acum că intenționează să conteste decizia.

 „Societatea nu este deloc de acord cu decizia majorității Tribunalului, pe care o consideră profund eronată, în contradicție cu opinia arbitrului disident și neconformă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate. În consecință, societatea intenționează să conteste decizia arbitrală prin procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID. Cererea de anulare (“Cererea”) va fi depusă până la 7 iulie 2024. O cerere în anulare nu este o contestare a fondului deciziei arbitrale, ci o procedură care, în cazul în care va avea succes, va anula decizia arbitrală și va stinge ordinul privind costurile. Procesul de anulare ar putea dura între 12 și 24 de luni de la depunerea cererii”, potrivit mesajului companiei citat de economedia.ro


De altfel, Gabriel Resources intenționează să conteste și decizia statului român prin care nu a fost prelungită licența de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană.

În urma procesului care a durat 9 ani de zile, prin decizia Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), compania canadiană a fost obligată să plătească României 10.000.000 de dolari, sumă ce reprezintă cheltuieli de judecată. 


În plus, în aprilie, la Tribunalul Alba au fost înscrise deja patru procese deschise de de Gabriel Resources și Roşia Montană Gold Corporation, prin care contestă sechestrul pus de statul român în contul datoriei de 10 milioane de dolari.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România nu va prelungi licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor de la Roşia Montană

BREAKING NEWS. România a câştigat procesul Roşia Montană. Nu plătește nimic companiei Gabriel Resources.

Roșia Montană. Gabriel Resources a dat în judecată statul român și contestă sechestrul pus în contul datoriei de 10 milioane de dolari.

abonare newsletter