Actualitate

Emil Boc la Bruxelles, despre politica de coliziune: „Reușim să fim în Europa ceea ce suntem datorită acestei politici”

Necesitatea politicii de coeziune și problema migrației au fost subiecte discutate de primarul Emil Boc la Bruxelles.

Primarul Clujului, Emil Boc |Foto: primariaclujnapoca.ro Primarul Clujului, Emil Boc |Foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


Necesitatea politicii de coeziune și problema migrației au fost subiecte discutate de primarul Emil Boc la Bruxelles.

 


„Ce trebuie evitat cu orice preț este de a lua banii de la politica de coeziune. Asta ar fi cea mai mare greșeală a timpului. Coeziunea este nucleul Uniunii Europene. Atâta timp cât avem piața unică, avem nevoie de coeziune. De la începutul pieței unice am știut că aceasta va oferi potențiale efecte diferențiale asupra muncitorilor companiilor și regiunilor. Sunt două fețe ale aceleiași monezi”, a declarat primarul Clujului.

Într-un alt  discurs pe tema coeziunii, Emil Boc a menționat că viitorul Europei depinde de înțelegerea acestei politici care oferă acces la piața unică și care permite cetățenilor europeni să beneficieze de ea.


Edilul Clujului a adăugat că „cineva a zis că viitorul politicii de coeziune ar trebui să fie concentrat pe mecanismul de redresare și reziliență, o mare greșeală. Politica de coeziune nu trebuie înlocuită cu mecanismul de redresare și reziliență.  Este un mecanism foarte simplu pentru statele membre, vor primi banii, vor decide cum să-i cheltuiască, vor avea de atins niște repere și atât. Este un instrument grozav, dar este un instrument care trebuie folosit în caz de urgență pentru a rezolva problemele uniunii europene. Este un mecanism de sus în jos. Nu ia în considerare deloc principiile coeziunii, nu are loc nicio consultare la nivel regional local când se vorbește despre redresare și reziliență”. 

 „Reușim să fim în Europa ceea ce suntem datorită acestei politici”

Politica de coeziune și dezvoltare reprezintă un program de integrare economic, social și teritorial. Ideea de bază este ca Uniunea Europeană să dezvolte regiunile care au nevoie și astfel să se dezvolte pe sine. 


„Coeziunea are o abordare jos în sus. Reușim să fim în Europa ceea ce suntem, cea mai bună mașină de convenții,  cum spune Banca Mondială,  datorită acestei politici. Politica de coeziune este acel lipici care ține Uniunea Europeană împreună. Dacă vrem să păstrăm stilul de viață european pentru a construi acest lucru la nivelul următor, trebuie să păstrăm politica de coeziune. Altfel vom avea o Europă divizată care înseamnă începutul sfârșitului.

Sunt conștient că această politică trebuie modernizată; să se păstreze ce trebuie păstrat, să se schimbe ce trebuie schimbat , dar în același timp să ne uităm spre viitor cu accent pe aspectele care ne unesc, nu pe cele care ne depărtează unii de alții” a completat primarul Clujului.


„Nu ne permitem să lăsăm nefolosit potențialul Uniunii Europene”

Emil Boc a adus în discuție faptul că libertatea de mișcare  ar trebui să implice și libertatea de a sta, de a alege.

Acesta a declarat că „Enricco Letta vorbește despre libertatea de mișcare  care implică și libertatea de a sta, libertatea de a alege a cetățeanului european de a alege unde să locuiască, unde să aibă o familie și unde  să lucreze. Printr-o politică de coeziune care să ofere un standard minim de viață în fiecare colț al Uniunii Europene putem face asta și la rândul ei va ajuta și piața unică. 

Nu ne permitem să lăsăm neexplorat și nefolosit tot potențialul Uniunii Europene din cauza migrării masive. Prin aceste migrări se pierde potențialul regiunii: nu mai sunt afaceri pentru că nu mai ai oameni care să lucreze, nu ai oameni pentru că nu mai sunt oportunități. Nimeni nu ar trebui forțat să-și părăsească propria regiune sau țară din cauza motivelor economice, iar pentru asta avem nevoie de coeziune”. 

Migrația este un fenomen des întâlnit în România. Mulți oameni au plecat în străinătate, mai ales din zona Estică, dar acest fenomen nu pare să afecteze așa de tare zona Transilvaniei.

Primarul Clujului a declarat că „din România au plecat 4 milioane de oameni spre vest. Orașul nostru (Cluj-Napoca) nu a pierdut nimic din zona metropolitană în ceea ce privește populația. Investim și am folosim fonduri europene pentru modernizarea serviciilor de bază, asistență medicală, infrastructură, educație, locuri de muncă mai bune, calitatea vieții și oamenii rămân. Ne folosim și de avantajul universități pentru a oferi viitorul tinerii generații”. 

Articol scris de Aurel-Constantin Bîrliba

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se lucrează la consolidarea străzii Uliului. Emil Boc: „Situaţia este sub control. Termenul de finalizare este de trei luni”

Cum decurg lucrările la metrou. Emil Boc: „În toamnă, «cârtițele» vor ajunge la Cluj pentru lucrări în subteran”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter