Actualitate

Haos în Italia. Aeroportul Catania, pe care sunt curse şi dinspre România, este închis. Etna face ravagii - VIDEO

Vulcanul Etna din Sicilia, cel mai înalt din Europa, a erupt din nou, provocând probleme majore pentru mii de călători.

Aeroportul Internaţional Catania este închis din cauza cenuşii emise de Vulcanul Etna. Foto: Captură  Youtube  Corriere della Sera Aeroportul Internaţional Catania este închis din cauza cenuşii emise de Vulcanul Etna. Foto: Captură Youtube Corriere della Sera

 

 


Cenușa vulcanică a atins o înălțime impresionantă de 4,3 kilometri, creând un spectacol dramatic, dar și probleme serioase pentru traficul aerian.

 


Autoritățile italiene au fost nevoite să închidă parțial spațiul aerian din regiune din cauza pericolului reprezentat de norul de cenușă. Această decizie a avut un impact imediat și sever asupra operațiunilor de pe aeroportul din Catania, cel mai aglomerat din Sicilia. 

Aeroportul funcționează la o capacitate drastic redusă, acceptând doar cinci zboruri pe oră, față de traficul obișnuit mult mai intens.


Erupția vulcanului Etna paralizează traficul aerian: 15.000 de pasageri afectați în Sicilia

Consecințele pentru călători sunt semnificative. 

Peste 90 de zboruri, atât de plecare, cât și de sosire, au fost anulate, afectând aproximativ 15.000 de pasageri, conform independent.co.uk.


Printre companiile aeriene direct lovite se numără British Airways, care a anulat zborurile spre și dinspre Londra Gatwick, și EasyJet, care a suspendat legăturile cu Luton și Bristol. Ryanair, una dintre cele mai active companii în regiune, a înregistrat cel mai mare număr de anulări, cu 42 de zboruri afectate.

EasyJet și-a exprimat regretul pentru situația creată și a explicat că anulările sunt cauzate de restricțiile de zbor impuse din cauza activității vulcanice. 


CITEȘTE ȘI:
Haos la bordul unui zbor Detroit – Amsterdam. O intoxicație alimentară a forțat aterizarea de urgență - VIDEO

Pentru a face față situației, multe zboruri au fost redirecționate către alte aeroporturi din regiune, în principal către cel din Palermo, care deservește capitala Siciliei. Această soluție, deși necesară, adaugă ore întregi la timpul de călătorie al pasagerilor și creează presiune suplimentară asupra infrastructurii de transport terestru.

Departamentul de protecție civilă al Italiei a emis un avertisment, reamintind că țara are cea mai mare concentrație de vulcani activi din Europa.

Criză la Catania: Activitatea vulcanică a Etnei blochează 15.000 de călători

În conformitate cu reglementările europene privind drepturile pasagerilor aerieni, călătorii ale căror zboruri au fost anulate au dreptul la transport alternativ către destinația lor finală cât mai curând posibil. Companiile aeriene sunt obligate să ofere asistență și, în anumite cazuri, compensații pentru inconvenientele cauzate.

Incidentul amintește de evenimentele de acum un an, când aeroportul din Catania a fost scena unor scene haotice în urma unui incendiu care a afectat o parte a clădirii unui terminal. 

Atunci, zborurile din Regatul Unit au fost suspendate pentru o perioadă, deoarece autoritățile nu au putut verifica pașapoartele călătorilor din afara spațiului Schengen.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dezastru la aeroport. Acoperișul se prăbușește peste mașini, lăsând în urmă un mort și 8 răniți – VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter