Actualitate

Mai multe localități din județul Cluj primesc apă cu „porția” pe durata caniculei. Compania de Apă: „Furnizarea va fi întreruptă din cauza utilizării apei în alte scopuri decât cele menajere”.

Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în Apahida, Sânnicoara și Dezmir, între orele 10.00-15.00, pe durata caniculei, din cauza utilizării masive a apei potabile în alte scopuri decât cele menajere.

Apă cu „porția” în câteva localități din Cluj, din cauza suprasolicitării sistemului public de alimentare|Foto: pixabay.com Apă cu „porția” în câteva localități din Cluj, din cauza suprasolicitării sistemului public de alimentare|Foto: pixabay.com

 

 


Clujul este afectat de un Cod Portocaliu de caniculă, cu temperaturi extreme de până la 40 de grade Celsius. Din cauza utilizării necontrolate a apei din sistemul public de alimentare, Compania de Apă Someș anunță întreruperea furnizării apei potabile, în intervalul orar 10.00-15.00, pe durata caniculuei și a secetei în câteva localități din județul Cluj: Apahida, Sânnicoara și Dezmir. 

„Apa potabilă ar trebui folosită pentru consumul menajer”

După cum arată reprezentanții Companiei de Apă Someș SA, oamenii au folosit masiv apa din sistemul public de alimentare, mai ales în mediul rural, pentru activități agricole sau zootehnice. Drept urmare, sistemul de aducțiune a fost supralicitat. 


„Este vorba de suprasolicitarea sistemului. Adică sistemul este suprasolicitat, în special în zona rurală, pentru alte scopuri decât pentru consumul menajer. 

Apa potabilă din sistemul public este utilizată masiv pentru udat grădini, sere, peluze sau pentru umplut piscina, în zootehnie și activități agricole. Consumul a crescut foarte mult”, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș SA, Lucian Croitoru, pentru monitorulcj.ro


Astfel, oamenii sunt îndemnați să utilizeze apa potabilă doar în scop menajer. Din păcate, din cauza utilizării masive a apei din sistemul public, pe durata caniculei și a secetei, furnizarea apei în aceaste localități va fi realizată după un program special. 

„Pe perioada caniculei și a secetei, această situație se va menține. Și populația trebuie să înțeleagă că apa potabilă din sistemul public de alimentare nu are voie să fie consumată pentru agricultură și diverse activități.


Sunt și prevederi legale ce descurajează și prevăd amenzi pentru utilizarea apei în alte scopuri decât cele menajere, însă nu suntem abilitați pentru aplicarea acestor măsuri. 

Apa potabilă din sistemul public ar trebui folosită pentru consumul menajer, nu pentru alte tipuri de activități precum cele din agricultură sau zootehnie etc,”, a explicat purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș SA, Lucian Croitoru, pentru monitorulcj.ro


Potrivit meteorologilor, canicula va persitat și în zilele următoare, iar temperaturile extreme vor topi România la propriu. 

Apa potabilă, furnizată conform unui program special pe durata caniculei

Astfel, ca urmare a suprasolicitarii sistemului de alimentare cu apă, în principal din cauza utilizării apei potabile în alte scopuri decât cele strict casnice (grădinarit, sere, zootehnie, udatul curților, umplerea piscinelor, etc.), Compania de Apa Somes S.A. va institui temporar, pe perioada caniculei și a secetei, un program de furnizare al apei potabile în localitățile Apahida, Sânnicoara și Dezmir, după cum urmeaza:

Fumizarea apei potabile va fi întrerupta zilnic între orele 10:00 – 15:00.â

În localitatea Apahida – Str. Gării;

În localitatea Sânnicoare – Str. Av. Traian Dirjan; str. Av. Adriana Groza; str. Elicei; str. Eternitatii; str. Triajului; str. Bradului; str. Cometei; str. Sperantei; str. Colinei; str. Feroviarilor; str. Aviatorilor;

În localitatea Dezmir – Str. Planoarelor; str. Padurii; str. Av. Firuta Somesfalean; str. Av. Adriana Groza; str. Rasaritului; str. Traian Vuia; str. Av. Traian Dirjan; str. Zorilor;

„Compania de Apa Somes S.A. face eforturi pentru restabilirea situației în cel mai scurt timp. Pe această cale, reluăm apelul către clienți și utilizatori de a nu folosi apa din rețea decât pentru consumul casnic nu și pentru grădinarit, sere, zootehnie, udatul curților, umplerea piscinelor etc.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, situatia fiind independentă de voința Companiei de Apa Somes S.A”, arată sursa citată. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

În 12 localități din Cluj, oamenii primesc apă cu „porția”! Rețeaua de alimentare e suprasolicitată

Ultimele Stiri
abonare newsletter