Actualitate

Taxa pe lux a intrat în vigoare! Cine trebuie să completeze formularul 216?

Taxa pe lux a intrat în vigoare, iar o parte dintre români sunt nevoiți să completeze formularul 216.

Taxa pe lux a intrat în vigoare | Foto: pixabay.com Taxa pe lux a intrat în vigoare | Foto: pixabay.com

 

 


Taxa pe lux a intrat în vigoare, urmând ca o parte dintre români să completeze formularul 216, publicat de ANAF. 

 


Mai exact, această „taxă pe lux” trebuie achitată de către românii care dețin case și mașini de lux. De asemenea, aceștia trebuie să completeze formularul 216 care trebuie trimis către ANAF până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în luna decembrie pentru mașini. 

Citește și
Pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti impozitul de 10% pe concediile medicale. „Taxa pe boală”, eliminată doar pentru pacienții cu afecțiuni grave.

Taxa pe lux se va aplica proprietarilor de clădiri rezidențiale care valorează peste 2,5 milioane de lei și proprietarilor de autoturisme înmatriculate în România, cu o valoare de achiziție de peste 375.000 de lei. 


Ce include formularul 216? 

Pe lângă plata impozitelor pe bunurile de lux, românii trebuie să completeze și formularul 216 care include numele, prenumele și informațiile despre impozitul special pentru bunurile imobile și mobile. Spre exemplu, dacă un autoturism valorează 100.000 de euro, proprietarul va plăti un impozit de 75 de euro, adică 0,3% din cei 25.000 de euro care depășesc plafonul neimpozabil. 

De asemenea, pentru o locuință de lux în valoare de 1 milion de euro, proprietarul va plăti un impozit de 1.500 de euro, adică tot 0,3%, aceasta fiind diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro. 


Aceasta taxă este deja introdusă și în alte țări. În Franța, dacă proprietățile valoarează peste 1.300.000 de euro, sunt impozitate cu procente între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoare. În același timp, în Danemarca, locuințele de lux ce valoarează peste 400.000 de euro, proprietarii vor plăti 3% impozit.

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Taxa pe lux, amânată de Guvern până după alegeri. Impozitul de 0,3% se aplică de la finalul lunii septembrie.

Pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti impozitul de 10% pe concediile medicale. „Taxa pe boală”, eliminată doar pentru pacienții cu afecțiuni grave.

abonare newsletter