Actualitate

Frontierele Imperiului Roman–Dacia, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Siturile romane din județul Cluj, protejate și promovate la nivel internațional.

Frontiera romană din Dacia, inclusiv situri importante din județul Cluj, și Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuşi, sunt acum parte a patrimoniului mondial UNESCO.

Frontiera romană din Dacia, parte a patrimoniului mondial UNESCO|Foto: Muzeul Național de Istorie a României Frontiera romană din Dacia, parte a patrimoniului mondial UNESCO|Foto: Muzeul Național de Istorie a României

 

 


Frontierele Imperiului Roman-Dacia și Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, sâmbătă, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial ce se desfăşoară în India, la New Delhi.

Siturile romane din Cluj, parte a patrimoniului mondial UNESCO

Frontierele Imperiului Roman – Dacia reprezintă cea mai complexă nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial pregătită până acum de România. Dosarul depus în 2023 conține 285 de componente – castre legionare și castre auxiliare cu așezări civile, castre de marș (temporare) și turnuri, propuse individual sau în grupuri care includ și alte elemente de fortificație – distribuite de-a lungul a peste 1.000 de kilometri, în 123 de unități administrativ-teritoriale, respectiv în 16 județe ale României. 


CITEȘTE ȘI: 
Zid roman, descoperit pe șantierul din Parcul I.L.Caragiale. Managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: „Niciodată nu a fost dezvelit ca acum”

În județul Cluj, siturile romane care aparţin sistemului graniţei de nord a Daciei romane includ turnuri și fortificaţii însemnate în Turda (Potaissa), Bologa (comuna Poieni), Hodișu (comuna Poieni), Negreni, Gherla şi Căşeiu etc. Fortificații importante se regăsesc în județele Sălaj și Bistrița-Năsăud. 

Limes-ul Dacic, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO|Foto: limesromania.ro

Traseul Limes-ului (graniței) Imperiului Roman-Dacia vizează un traseu de circa 900 de km, care începe la Drobeta, cuprinde centrul Transilvaniei până la Râșnov și coboară pe linia Oltului până în zona Dunării. Sistemul defensiv roman (Limes) cuprindea 80 de castre. Între aceste fortificații se regăsesc ziduri, valuri de pământ sau alte construcții defensive.


România a depus, în ianuarie 2023, la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, dosarul de nominalizare pentru „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”, care s-a aflat, timp de un an şi jumătate, în procedură de evaluare, în vederea stabilirii recomandărilor ICOMOS.

„Astăzi, în cadrul Întâlnirii Comitetului Patrimoniului Mondial din cadrul UNESCO, a fost decisă înscrierea sitului „Frontierele Imperiului Roman - Dacia” pe Lista Patrimoniului Mondial a UNESCO. 


Este rezultatul la care ne-am așteptat după un efort individual și instituțional care durează de un deceniu, în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale MNIT. Mulțumim tuturor celor implicați, din cadrul instituției sau din afara ei și ne angajăm să protejăm cât mai bine ceea ce azi a devenit un monument important nu numai pentru noi, ci pentru întreaga umanitate”, au notat reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. 

Includerea limes-ului roman în patrimonial mondial UNESCO reprezintă un pas important atât pentru cercetări de specialitate, cât și pentru protejarea și promovarea zonelor încărcate de istorie din județul Cluj, dar și din alte zone ale țării.  


 Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Incinta de Nord a orașului roman Napoca și zidăriile istorice ale Clujului, aduse la lumină de arheologi

Ultimele Stiri
abonare newsletter