Actualitate

INSP avertizează: Temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează apariția anumitor boli.

INSP avertizează că temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează apariția anumitor boli.

Temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează apariția anumitor boli | Foto: pixabay.com Temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează apariția anumitor boli | Foto: pixabay.com

 

 


 

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează că temperaturile ridicate și valurile de căldură urmate de ploile abundente, favorizează apariția anumitor boli. 


 

Mai exact, INSP avertizează populația că temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar.


Reamintim că în România a apărut deja primul caz de infestare cu West Nile în acest sezon. Este vorba de un bărbat de la grupa de vârstă 60 - 69 de ani, din municipiul Bucureşti, acesta reprezentând primul caz confirmat de infectare cu virusul West Nile de la deschiderea sezonului. 

Ce este West Nile și cum se manifestă?

Virusul West Nile este un virus din familia Flaviviridae, care se găsește atât în regiunile tropicale cât și în cele temperate. Acesta infectează în principal păsările, dar este cunoscut că infectează și oameni, cai, câini, pisici, lilieci, veverițe, sconcși și iepuri domestici. Principala cale de infecție la om este prin mușcătura unui țânțar infectat.


Citește și: 
Țânțarii îți dau bătăi de cap? Iată 10 ingrediente naturale care țin țânțarii la distanță!

Aproximativ 90% din persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun simptom. Virusul West Nile are trei efecte diferite asupra oamenilor. Primul este o infecție asimptomatică, al doilea este un sindrom de febră ușoară numit febră West Nile, iar cel de-al treilea este meningita sau encefalita West Nile. 

În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:


  • Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
  • Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
  • Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul caz de infecție cu virusul West Nile confirmat în acest sezon în România

Primul caz de infectare cu virusul West Nile, la Cluj. 12 decese, confirmate în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter